A YouTube több órára letiltotta Anthony Pompliano csatornáját

Pompliano szerint nem sértette meg a YouTube közösségi irányelveit, és legutóbbi videója nem tartalmazott megkérdőjelezhető tartalmat.

Mint azt tudjuk a különféle közösségi média platformok és videomegosztók könyörtelenek. Nem kivétel ez alól a YouTube sem, mely lecsap mindenkire válogatás nélkül, ha valami olyan tartalmat oszt meg, mely nem tetszik a platformnak. A videómegosztó felület most Anthony “Pomp” Pompliano, a Morgan Creek Digital társalapítójának és a The Pomp Podcast házigazdájának 251 ezer követővel rendelkező csatornáját tiltotta le egy időre, bár később visszaállította azt.

Egy október 11-i bejegyzésben Pompliano azt írta a Twitteren, hogy kapott egy üzenetet a YouTube-tól, amelyben azt állították, hogy egy nemrég élőben közvetített interjú a Stock-to-flow modell készítőjével, PlanB-vel “illegális tevékenységekre” buzdított. Pompliano teljes csatornája nagyjából két órán keresztül nem volt elérhető.

“A YouTube először azt állította, hogy a tartalom, egy bitcoinról szóló interjú káros és veszélyes…” – jegyezte meg Pomp. “Ezután közölték, hogy a csatornát törlik”.

A YouTube közösségi irányelvei szerint aki 90 napon belül három figyelmeztetést kap, az a csatorna végleges eltávolítását eredményezheti. Pompliano ugyanakkor állítja, hogy a videó semmi olyat nem tartalmazott, amiért a csatornáját le kellett volna kapcsolni. A platform irányelvei azonban kimondják, hogy a videomegosztónak jogában áll eltávolítani a csatornát egyetlen súlyos visszaélés esetén is.

Nem jó egy centralizált platformra támaszkodni

A YouTube korábban a kriptovalutákkal kapcsolatos tartalmakat vette célba, algoritmusai a BTC-ről és más kriptovalutákról szóló videókat “káros tartalomnak” bélyegezték, és emberi moderátorokra bízták a fellebbezések kiértékelését. Pomp esetében a YouTube ügyfélszolgálatának figyelmét perceken belül sikerült felhívnia a Twitteren – valószínűleg 1,1 millió követőjének és ellenőrzött fiókjának köszönhetően. Más kriptotartalom-készítők azonban arról számoltak be, hogy napokat vártak, miután csatornájukat hasonló módon figyelmeztetés nélkül egyszerűen törölték.

A kriptotér egyik közismert figurájának önkényes tiltása rávilágít arra, hogy milyen veszélyt jelent, ha egy olyan központosított platformra támaszkodunk, mint a YouTube. A múlt héten a Facebook, az Instagram és a WhatsApp nagyjából hat órára leállt, ami feltehetőleg komoly zavarokat okozhatott a kripto- és blokkláncprojektek közösségeiben is.

Emellett a YouTube a figyelem középpontjába került, mivel megpróbálta brutálisan cenzúrázni a COVID-19 világjárvány körüli egészségügyi félretájékoztatással kapcsolatos videókat. Augusztusban a platform közölte, hogy 2020 februárja óta több mint egymillió videót távolított el a veszélyes koronavírus információk miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük