A zsarnokoskodó SEC befagyasztatná a Binance.US pénzeszközeit

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC), – ami imád túlmenni saját hatáskörén úgy, hogy az évek alatt egyetlen korrekt állásfoglalást nem tudott közölni a kriptovaluták jogi hovatartozásáról, de közben imád kriptocégeket bírságolni , tegnap ideiglenes korlátozó végzést kért egy bíróságtól a Binance.US digitális eszközeinek – értsd: a felhasználók eszközeinek – befagyasztására.

A D.C. kerületi bíróságon benyújtott bírósági beadvány a Binance.US holding és üzemeltető cégéhez, a BAM Management US Holdings-hoz és a BAM Trading Services-hez kapcsolódó eszközök befagyasztásának jóváhagyását kéri. A SEC hétfőn perelte be a Binance.US-t, a Binance Global-t és a Binance alapítóját és vezérigazgatóját, Changpeng Zhao-t (CZ), számos megfelelési és ellenőrzési hiányosságra hivatkozva. Többek között azt állítja a SEC, hogy a Zhao-hoz kapcsolódó nem Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok rendelkezni tudtak a Binance.US ügyfeleinek pénzeszközeivel, azokat szabadon mozgathattak a különböző jogi entitások között. Az amerikai pénzpiaci törvények a pénzeszközök összemosását az egy tulajdonossal rendelkező pénzügyi jogi személyek között tiltja. Hasonló visszaélés valóban megtörtént már korábban, gondoljunk csak a csúfosan becsődölt FTX-re, ami fittyet hányva az amerikai pénzpiaci törvényekre, mozgatta a felhasználok pénzeszközeit az FTX tőzsde és az Alameda befektetési vállalkozása között.

“A SEC tisztelettel előterjeszti, hogy ez az jogorvoslat gyorsított alapon szükséges az ügyfelek eszközeinek biztonsága érdekében, és hogy megakadályozza a rendelkezésre álló eszközök felszívódását bármely ítélet ürügyén, tekintettel az alperesek több éves jogsértő magatartására, az Egyesült Államok törvényeinek figyelmen kívül hagyására, a szabályozási felügyelet megkerülésére, valamint a különböző pénzügyi átutalásokkal és az ügyfelek eszközeinek őrzésével és ellenőrzésével kapcsolatos nyitott kérdésekre – beleértve az alperesek által, akik állítják, hogy nem tartoznak a bíróság joghatósága alá -, amint azt a keresetlevélben, az indokolásban és az alátámasztó anyagokban leírták” – áll a SEC dokumentumban.

Egy másik beadványban a SEC kéri, hogy “soroljanak fel okokat, hogy miért nem adható meg az előzetes végzés”, “utasítsák az alpereseket a BAM ügyfeleinek javára tartott eszközök haza utalására”, “tiltsák meg az alperesek számára a nyilvántartások megsemmisítését”, és még számos más intézkedést.

Ha a végzésnek helyt adnak, a Binance-nek öt napja lenne arra, hogy biztosítsa, hogy csak a Binance.US férhet hozzá az ügyfelek pénzeszközeihez, és 30 napon belül az összes ügyféleszköz átkerülne új tárcákba, olyanokba amelyekhez csak a Binance.US fér hozzá.

A Binance.US kedden késő este egy tweetben közölte, hogy “a felhasználói eszközök továbbra is biztonságban vannak”, és kijelentette, hogy az ügyvédei tájékoztatást nyújtottak a SEC-nek a pénzeszközök biztonságával kapcsolatos aggályokról.

A SEC a hétfői keresetében állítja, hogy a Binance lehetővé tette két, CZ-hez kötődő vállalatnak, a Sigma Chainnek és a Merit Peaknek, hogy hozzáférjenek a BAM Trading által tartott “több milliárd amerikai dollárnyi” ügyfélpénzhez.

Eközben a demokrata szenátorok egykori kis kedvence, Sam Bankman-Fried, aki alsó hangon is legalább 10 milliárd dollárnyi FTX ügyfelpénzzel nem tud elszámolni, óvadék fejeben szabadlábon védekezhet. De azt is írhatnánk, hogy karmája van CZ-nek, hiszen az ő tweetjével indult múlt év novemberben az FTX bedőlése. A Binance.US elleni per egyértelműen politikai indíttatású, egy tetszhalott versenytárs utolsó rugdalózása.