Abu Dzabi felé vehetik az irányt a kriptovaluta startupok

Sok kriptovaluta startup számára Abu Dzabi, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa jelentheti az új otthont. 

A sivatag mellett, ahol nyáron az átlaghőmérséklet lazán 40 fok felett van, az élet nem habos torta. Mivel rendkívül kevés a természetes ivóvíz, a városnak a tengervízből kell 1,5 millió lakosra elegendő ivóvízet kinyernie. A város modern felhőkarcolóival és a buja közkertjeivel teljesen más arcát mutatja a világnak. Abu Dhabi maga az óázis. Az Egyesült Arab Emírségek az olajból él nem is akárhogyan, ezért a város gazdag uralkodói új vállalkozásokat akarnak az országban csábítani, ideértve a kriptovalutaipar szereplőit is.

Az emírségek fővárosa Abu Dzabi vonzó hely lehet a kriptovaluta vállalatok számára, mivel 2018. júniusában digitális vagyonszabályozást vezettek be. Richard Teng, az ADGM (Abu Dhabi Global Market) piacfelügyeleti központjának és a Pénzügyi Szolgáltatások Szabályozó Hatóságának (FSRA) vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az “ipar szereplői nagy érdeklődést mutattak az engedélyezett kriptovállalati működés iránt, amit az ország nyújtani tud.

Megjelentek az első érdeklődők

Hét vagy nyolc kriptovaluta vállalat és kiegészítő szolgáltatásokat kínáló társaság fontolgatja az Abu Dzabi-ba költözést. A Kraken már kezdeményezte az engedélyezési folyamatot és együttműködik az FSRA-val annak érdekében, hogy ajánlata megfeleljen a helyi törvényeknek.

A Huobi kriptotőzsde is azon munkálkodik, hogy minél hamarabb megnyithassa irodáját a fővárosban. Ciara Sun, a Huobi globális üzletágának vezetője azt mondta, hogy a cég azt reméli, hogy új irodájuk a Közel-Kelet regionális bázisává válhat. “Nagyszerű piac, a blokklánc elfogadása gyorsan növekszik a régióban.” Sun viszont arról nem nyilatkozott, hogy a Huobi az engedélyezési folyamat melyik fázisában van.

A Ripple már megkezdte a tárgyalásokat az FSRA-val, de a cégtől egyelőre nem érkezett hivatalos információ az új iroda megnyitásával kapcsolatban.

Az ADGM kriptovalutákra vonatkozó keretrendszere, például a pénzmosás elleni küzdelem, a piac integritása, az ügyfelek védelme, az eszközök biztonságos letétkezelése minden olyan vállalkozás számára megfelelő körülményeket biztosíthat, amely tőzsde, bróker vagy letétkezelőként működik.

A HAYVN lehet az első

Habár még egyetlen vállalkozásnak sem adták ki a teljeskörű működési engedélyt, Christopher Flinos, a kripto OTC és a HAYVN felügyeleti platform társalapítója azt állította, hogy az FSRA már jóváhagyta a vállalat működését. A HAYVN állítólag más joghatóságokat is megvizsgált, de végül Abu Dzabi mellett tette le a vokját, mert a szabályozás sokkal jobb volt, mint amit mások kínáltak.

Flinos azt nyilatkozta: “mivel a cég intézményi ügyfelekkel foglalkozik, amelyek közül soknak szigorú átvilágítási követelményekkel kell szembenéznie, Abu Dzabi szigorúbb szabályozási rendszere jobbnak tűnt. Csak az a szabályozási keret érdekel, amelyben a HAYVN működik. Amikor egy brit nyugdíjalappal ülök le és megpróbálom a portfóliójuk egy részét kriptovalutákba helyezni, akkor az ügyfelek értékelik azt, hogy a HAYVN-t úgy szabályozzák, mintha pénzügyi intézmény lenne.”

Tim Aron, a DeversiFi decentralizált tőzsde igazgatója úgy véli, hogy Abu Dzabi szabályozási rendszere hasonlít az Egyesült Királyságéhoz. “A nyelv és a jogszabályok szinte pontosan megegyeznek, tehát bárki, aki ismeri az Egyesült Királyság szabályozását, meglehetősen egyszerűen megkerülheti az Abu Dzabi szabályozást.”

Természetesen vannak más joghatóságok is, amelyek valamiféle kriptovaluta engedélyezési keretet kínálnak. Málta és Liechtenstein saját kriptovaluta rendszerrel rendelkezik, Szingapúr pedig fokozatosan beépíti a digitális eszközöket a meglévő fizetési rendeleteibe.

Bonyolult engedélyezés

Abu Dzabi-ban azoban nem egyszerű engedélyhez jutni. Sok ott működő vállalkozás azt tapasztalta, hogy a startupok mindössze 5%-a jut el az ADGM engedély igénylésig. Az engedélyezési folyamat pedig akár 14 hónapot is igénybe vehet.

A Kraken vagy Huobi már jól ismert globális szereplők, sokan viszont kisebbek, akiknek szigorú ellenőrzési folyamaton kell keresztül menniük. Tehát nem olyan könnyű egyik napról a másikra az arab országba települni. A szabályozás azonban mindenki számára rendkívül fontos. Nemcsak a vállalatoknak van szüksége világos, átlátható keretrendszerre, hanem az ügyfeleknek is. Ha ugyanis a kriptoipar szabályozott, sokkal nagyobb bizalommal fordulnak az emberek a szektor felé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük