Jó soruk lenne Máltán a kriptovállalkozásoknak, ha hagynák a bankok

Málta köztudottan kriptobarát szigetország. De nem így a helyi bankok, melyek folyamatosan elutasítják a kriptós cégek banki ügyleteinek feldolgozását, jelentette a Times of Malta március 1-én.

Számos “üzleti szolgáltató, jogi cég és pénzügyi vállalat” is azt panaszolta a Times of Malta helyi híroldalnak, hogy a bankok megtagadják a fióknyitást vagy kihasználják a náluk vezetett meglévő pénzügyi szolgáltatásaik adta előnyöket. A bankok szerint azonban az ilyen cégek az ő “kockázattűrő képességeiken” túl működnek.

A cikk szerint Silvio Schembri, a máltai pénzügyi szolgáltatások parlamenti titkára kijelentette, egyes bankok ugyan hajlandóak banki szolgáltatásokat biztosítani a blokklánc cégeknek, de annál kevésbé a kriptovaluta operátorok. A legtöbb bank ugyanakkor nem tesz különbséget a kettő között. Schembri szerint kapcsolatban áll egyes bankok és pénzügyi szolgáltatók képviselőivel annak érdekében, hogy megismertesse őket a blokkláncok és a kriptovaluta operátorok közötti különbségekkel.

Schembri elmondása szerint: “Az általános vélekedés az, hogy amikor kriptós szolgáltatókról van szó, akkor a bankok kivárják, míg az operátorok megkapják az MFSA [Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság] engedélyt – ami érthető.”

A Times szerint az MFSA 28 kérelmet kapott különböző kriptovaluta és blokklánc cégektől és az első engedély kiadását még 2019 első negyedévében tervezi.

A Bloomberg szerint Málta nem az egyetlen, ahol a bankok megtagadják a pénzügyi szolgáltatásaik igénybe vételét a kriptovaluta és blokklánc vállalatok számára. A New Yorkban és Hong Kongban tevékenykedő cégek különösképp ki vannak szolgáltatva az olyan bankok, mint a HSBC Holdings és JPMorgan Chase & Co kényének-kedvének. Ugyan az intézményi nagyhalak kezdenek mocorogni a kriptós akváriumban (lásd JPMorgan digitális érméjét), de ezek a pénzintézetek továbbra is egy időzített bombának tekintik a kriptovaluta és blokklánc szektor szereplőit.

Bár a világ legnagyobb bankjai továbbra is óvatosak a kriptopénz operátorokkal, a Bloomberg azt állítja, a kisebb bankok, mint például a Silvergate Bank és a Signature Bank az USA-ban, valamint a Bank Frick Európában egyre jobban érdeklődnek a kriptók iránt.

A Bloombergnek nyilatkozva Ben Sebley, az NKB Group tanácsadó cég bróker üzletágának vezetője szintén aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sok bank nem hajlandó pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani a blokklánc és kriptopénz cégeknek. “Az alapvető banki szolgáltatások megtagadása őrület, akadályozza az ágazat növekedését, és arra kényszeríti a vállalatokat, hogy kreatívak legyenek a probléma megoldásában,” magyarázta. “A bankok túlságosan körültekintőek.”

Bár a máltai bankok nem komálják a kriptovaluta és blokklánc cégeket, a kormány kifejezetten barátságos az iparággal. 2017 szeptemberében Málta kormánya bejelentette, létrehoz egy felhasználási esetek kutatásáért felelős blokklánc munkacsoportot, és ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogy az ország hogyan vezesse be a feltörekvő technológiát. 2018 júniusában Málta parlamentje három, a virtuális pénzekkel és a blokklánc technológiával kapcsolatos törvényt fogadott el. A törvényjavaslatok egy olyan testület felállítását helyezik kilátásba, amely a máltai innovatív technológiai ágazat előmozdításáért és fejlesztéséért felelős. Köztük a kriptovaluta és az országban tevékenykedő blokklánc cégek érdekvédelme és képviselete is a hatáskörébe tartozna.

Borítókép: máltai euró érmék (Forrás: marfis75, Flickr)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük