Új adathalász átverésre figyelmeztetnek: ingyenpénzzel vernék át az embereket

A Tether vezérigazgatója nemrég felhívta a figyelmet egy új csalásra, amelynek során az aridropok körüli hypot kihasználva szándékoznak átverni a gyanútlan felhasználókat.

Paolo Ardoino szerint a kriptocégek által gyakran használt egyik email listakezelő szolgáltatót egy hackertámadás során nemrég feltörték. Ennek következtében a hackerek a vállalat nevében küldhetnek emaileket a gyanútlan felhasználóknak, akiknek az adatait így próbálják meg ellopni.

„2 egymástól független megerősítést kaptunk arról, hogy a kriptovállalatok által a levelezési listák kezelésére használt egyik ismert szolgáltatót valószínűleg kompromitálták” – írja Ardoino az X-en.

Bár a Tether vezérigazgatója nem hozta nyilvánosságra a szóban forgó vállalat nevét, a vizsgálat befejezése utánra további részleteket ígért.

Percekkel Ardoino első figyelmeztetése után a támadást egy másik vállalat, a CoinGecko kriptovaluta-adatgyűjtő oldal is megerősítette. Bobby Ong, a cég társalapítója szerint a biztonsági behatolás egy több vállalat által használt hírlevél-szolgáltatót érintett, amelynek hatására a GoinGeckot is kompromitálhatták.

„A CoinGecko feltehetően érintett lehet, így aktívan együttműködünk a szolgáltatóval, hogy további vizsgálatokat folytassunk a támadás mértékének meghatározása érdekében. Tudomásunk van adathalász átverésekről, amelyeket a GoinGecko nevében küldtek. Nincs tervben CoinGecko token, ezért ne hagyja magát becsapni ezekkel az emailekkel” – posztolta Ong az X-en.

A társalapító továbbá arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy ne kattintsanak semmilyen linkre, amely egy CoinGecko token bevezetésével kapcsolatos, mivel nincs készülőben ilyen.

Egyre több az átverés

A kriptovaluták világában tevékenykedő felhasználókat és vállalatokat ért adathalász átverések és hackertámadások továbbra is komoly aggodalomra adnak okot. Egyes adatok szerint idén májusban több mint 574 millió dollár értékű digitális eszköz veszett el 30 különböző támadás során.

2024 májusában történt kriptohackek. Forrás: Peckshield.

Összehasonlításképp, áprilisban az ellopott kriptovaluták értéke még 385 millió, így ez az érték egy hónap alatt 666%-os növekedést jelent. Ez az emelkedés jól mutatja, hogy a csalók egyre inkább elkötelezettek digitális eszközeink megszerzésére, ezért érdemes odafigyelni minden gyanús tevékenységre, amely az eszközeinken történik.