Egy osztrák civil szervezet adatvédelmi panaszt nyújtott be a ChatGPT ellen

Az OpenAI-t azzal vádolják, hogy nem tudja kijavítani a népszerű chatbotja, a ChatGPT által használt téves információkat, és ezzel megsérti az Európában hatályos adatvédelmi törvényeket.

Az osztrák NOYB adatvédelmi aktivistái április 29-én panaszt nyújtottak be az amerikai székhelyű OpenAI ellen a népszerű ChatGPT chatbot miatt. A csoport arra kérte Ausztria adatvédelmi felügyeletét, hogy indítson vizsgálatot, állításuk szerint ugyanis a technológiai startup megsérti az EU adatvédelmi szabályait azzal, hogy képtelen helyesbíteni az általa generált téves információkat.

Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) előírja, hogy az egyénekkel kapcsolatos információknak pontosnak kell lenniük, és hogy az állampolgároknak teljes hozzáféréssel kell rendelkezniük minden olyan személyes adathoz, amelyet egy vállalat birtokolhat. Azonban az OpenAI nem tudja megmondani, hogy a ChatGPT milyen információkat tárol az egyénekről, vagy hogy honnan származnak a program által használt adatok, állítja a NOYB.

„A téves információk gyártása önmagában is problémás. De amikor személyekkel kapcsolatos téves információkról van szó, az komoly következményekkel járhat. Nyilvánvaló, hogy a vállalatok jelenleg nem képesek ChatGPT-t és a hozzá hasonló chatbotokat az EU törvényeinek megfelelően működtetni az egyének adatainak feldolgozása során”nyilatkozta Maartje de Graaf, a szervezet adatvédelmi jogásza, majd hozzátette: „Ha egy rendszer nem tud pontos és átlátható eredményeket produkálni, akkor nem használható egyének adatainak generálására.”

A szervezet állítása szerint az OpenAI nem válaszolt az adathozzáférési kérelmekre, noha a GDPR kötelezi a vállalatokat, hogy kérésre részletezzék az összes birtokolt személyes adatot.

Folyamatban lévő vizsgálatok a ChatGPT ellen

A ChatGPT 2022 novemberi indítása óta – amelynek során világszerte több mint 180 millió felhasználót gyűjtött – heves vitát váltott ki a mesterséges intelligencia használatának és veszélyeinek kérdésében. A termék és a versenytárs gépi tanulási rendszerek gyors terjedése aggodalmakat keltett az olyan vonatkozó jogszabályok hiánya miatt, amelyek megakadályoznák a rosszindulatú felhasználásokat, például a szerzői jogok megsértését vagy deepfake hang- és videofelvételek készítését.

Az osztrák adatvédelmi aktivisták lépése nem az első ilyen intézkedés az OpenAI ellen. A céget már Olaszországban is adatvédelmi vizsgálat alá vetették: az ottani adatvédelmi hatóság az adatszivárgások és a felhasználói beszélgetések, valamint a fizetési információk kiszivárgása miatti aggodalmak kapcsán indított vizsgálatot.

Ezenkívül az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) – az EU tagállamainak nemzeti adatvédelmi hatóságait magába foglaló szerv – áprilisban létrehozott egy munkacsoportot a ChatGPT-vel kapcsolatos fellépések koordinálására.

Az Európai Bizottság viszont már január óta azt vizsgálja, hogy Microsoft befektetése az OpenAI-ba sérti-e az EU versenyszabályait. Az amerikai szoftveróriás 13 milliárd dollár (11,8 milliárd euró) befektetését tervezte a ChatGPT mögött álló virágzó startupba.