Aggályok a Pi Network működésével kapcsolatban

A Minepi egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Azoknak, akik még nem hallottak róla, létezik egy olyan Pi Network néven futó mobilos app, amellyel kriptovalutát lehet “bányászni” okostelefonon. Ehhez a felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy minden nap bejelentkezik az appba és megnyom egy gombot. Egyszerűnek tűnik, nem igaz? Talán túl egyszerűnek is. De van-e okuk a felhasználóknak aggodalomra? Illetve mihez is lehet kezdeni a kapott kriptóval? Az AI Multiple kutatócsapata most alaposan körüljárta a témát és pontokba szedve összegyűjtötte az aggályokat a Pi Network működésével kapcsolatban. Lássuk melyek is ezek!

A felhasználóknak nem sok haszna van az appból, az app viszont adatokat gyűjt

Először is, a Pi Network-ből semmi haszna sincs jelenleg a felhasználóknak. Az applikációval ugyanis semmit se tudnak kezdeni a felhasználók azon kívül, hogy annak reményében nyitják meg az appot minden nap, hogy egyszer majd rengeteget fog érni a virtuális coin gyűjteményük. Emellett az app úgy működik mint egy MLM-rendszer, tehát jutalmazással próbálják rávenni az embereket arra, hogy újabb felhasználókat hozzanak. Ez úgy látszik egyébként, hogy elég jól működik, mivel a Pi Network-öt már több mint 10 millióan töltötték le Androidra.

Sokan úgy gondolják, hogy a Pi Network-ből a felhasználók nem jöhetnek ki rosszul, mivel nem fizetnek az app használatáért. Így nem tudnak pénzt elbukni, max. csak az idejüket vesztegették. De ettől függetlenül azért nem szabad megfeledkezni arról, hogy az app folyamatosan gyűjti az adatokat a felhasználókról. Tehát valamilyen módon mégis csak fizetnek a felhasználók.

Nincs információnk a mögötte álló technológiáról vagy blokkláncról

A legtöbb blokklánc cég közzéteszi a forráskódját, hogy az mindenki számára elérhető legyen. A Pi Network esetében azonban ez nem így van. Abszolút nincs rálátásunk a mögötte álló technológiára. Így átláthatóság szempontjából a Pi Network semmivel sem másabb, mint egy sima mobil applikáció.

Kérdéses, hogy az app valaha is valódi értéket fog teremteni

Az AI Multiple szerkesztősége nem tartja túl valószínűnek, hogy az app valaha is valódi értéket fog teremteni. A felhasználók jelenleg kizárólag információval szolgálnak az appnak, ezek az adatok pedig várhatóan nem fognak számottevő értéket képviselni a nagy felhasználói bázis számára.

Amennyiben a pionír felhasználók abszolút többsége csak azért tölt le egy alkalmazást, terjeszti ismerősei és barátai között, hogy majd a nyomkodásáért egy napon likvid és értékesíthető virtuális coinokat kapjon, akkor ki lesz az az ökoszisztémában, aki beletol pár tízmillió eurót, hogy elkezdjenek valós értéket előállítani a hálózat tagjainak? A Pi Network airdropot végez, a felhasználók többségének elsődleges motivációja a regisztráláskor, hogy virtuális coinban részesüljenek, DE ez még messze van az értékteremtő munkavégzéstől és hasznosságtól.

Szintén fontos kiemelni, hogy az alapítók kiemelik Stanford-i akadémiai hátterüket, mint értékesítési pont és bizalomgerjesztő faktor. Jeff Bezos és Warren Buffet is komoly egyetemi végzettséggel rendelkezik, de a vállalataik ritkán hivatkoznak egyetemi eredményeikre, mert az elméleti tudás nem egyenlő az üzleti életben elért sikerekkel. Itt megjegyzik a riportban, hogy a OneCoin alapítója, Ruja Ignatova is magas hírnevű egyetemekre és vállalatokra hivatkozott a OneCoin hirdetése során.

Átveréseknél használatos módszereket használnak az alkotók

Az alapítók már most profitálnak az applikációból. Videó hirdetésekkel keresnek pénzt (amit egyébként a felhasználók szabadon letilthatnak) az aktív felhasználóknak köszönhetően. Továbbá a felhasználóktól útlevél adatokat is begyűjtenek az azonosítási folyamat során, amelyet aztán könnyedén a mobil azonosítójukhoz tudnak kapcsolni. Ez pedig értékes információ lehet az alapítók és adatbrókerek számára.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.