Olvasónk 18250 eurót bukott egy kriptoátveréssel, a Coinbase-t használták fel a csalók

Mint arról tegnap beszámoltunk, Palvin Barbara és Bayer Zsolt nevét felhasználva egy kriptocsalás terjed a közösségi média felületein, ahol kifejezetten magyar felhasználóknak ajánlanak óriási hozamokat biztosító kriptovaluta befektetéseket. Nem ez az egyetlen átverés, amelynek sokan nem tudnak ellenállni. A leendő befektetők sokszor regisztrálnak ismeretlen oldalakra, szorgalmasan utalják a pénzt a csalóknak, mit sem sejtve arról, hogy életük megtakarítása rossz kezekbe kerül. Sajnos ezeknek a sztoriknak sohasem happy end a vége, a plusz bevétel helyett sokan minden pénzüket elveszítik. Néhány napja keresett meg minket egy Olvasónk, aki hasonló szituációba keveredett, és most szeretné megosztani a történetét azért, hogy mások ne essenek ugyanebbe a hibába. Adatvédelmi okokból olvasónkat Péternek hívjuk.

Vágó István nevével éltek vissza

Péter Magyarországon él, de évek óta Ausztriában dolgozik. Mint mindenki, ő is szívesen nézelődik a Facebookon, ahol 2020. szeptember elején belefutott egy érdekes cikkbe, amelyben Vágó István volt tévés műsorvezetőről írtak. Vágó Úr a bitcoinról, illetve a kriptovalutákról beszélt elismerően, és azt javasolta, hogy aki csak teheti fektessen be, hisz szépen lehet keresni vele. A vele készült riport alatt volt egy oldal és egy link, ahol az érdeklődők az elérhetőségeiket megadhatták és azt ígérték nekik, hogy a jövő befektetésével kapcsolatban az illetékesek hamarosan felveszik velük a kapcsolatot. Ahogyan az oldal ígérte, nem telt bele egy-két nap és már jelentkeztek is egy úgynevezett Clearsave nevű társaságtól. Azt ígérte a vállalat, hogy olvasónk befizetéseit megsokszorozzák, komoly hozamot realizálhat rövid idő alatt. Péter 2020. szeptember 18-án létrehozott a www.clearsave.io weboldalán egy felhasználói fiókot, majd a cég kérésének eleget téve átutalt 250 eurót. 

Ezután a rejtélyes társaságtól jelentkezett egy Kayla Jones nevű személy, aki olvasónk személyi igazolványának és lakcímkártyájának a másolatát kérte a fiók hitelesítéséhez. Miután ennek a kérésnek eleget tett, egy Maria Stolz nevű nő jelentkezett nála többször, aki érdekes módon mindig más angliai telefonszámról kereste. Amikor olvasónk kívánta felvenni a céggel a kapcsolatot azokon a számokon, melyekről a hívást kapta, sohasem ért el senkit a Clearsave-től. Körülbelül egy héttel a 250 eurós befizetés után ismét felkereste a már említett Maria Stolz, aki azt állította, hogy a cége befektette Péter pénzét és csodák csodájára a 250 euróból 800 euró lett. Olvasónk természetesen nagyon örült, ezt kihasználva a nő azt mondta neki, hogy ennél még több pénzt kereshet egy másik weboldalon: a Coinbase kriptotőzsdén. 

A Coinbase munkatársainak adták ki magukat

Mivel a Coinbase az egyik legnagyobb és legismertebb kriptovaluta tőzsde a világon, Péter akkor még nem is sejtette, hogy élete talán egyik legrosszabb lépését készül megtenni. A Clearsave-től telefonáló Maria arra kérte, hogy regisztráljon a kriptováltó oldalára és utaljon oda 9000 eurót. 2020. október 9-én nyitott egy felhasználói fiókot és átutalta az összeget. A pénz természetesen látható volt az online számlán. Október 12-én a Coinbase egyik alkalmazottja felhívta Pétert és arra kérte, hogy a TeamViewer távoli-asztali elérést biztosító programmal engedélyezze a belépést a saját számítógépére, hiszen így a befizetett 9000 eurót bitcoinra váltja át. Az átváltás sikeresen meg is történt, a BTC azonban nem maradt olvasónk számláján, hanem még akkor átutalta az állítólagos Coinbase alkalmazott egy másik bitcoin tárcára. Péternek sajnos még ekkor nem tűnt fel, hogy csúnyán meglopták több mint 3 millió forinttal.

Másnap egy Oliver Haas nevű illető hívta telefonon, aki a Coinbase munkatársának adta ki magát és arra kérte, hogy utaljon át további 9000 eurót, hiszen az előző napi átutalást ugyanannyi összeggel kell a hatóságok felé is bizonyítani, ezzel is igazolva azt, hogy a befizetett pénz tiszta forrásból származik. Akkor már kezdett gyanakodni, de mivel a Coinbase dolgozója kérte erre, újabb 9000 eurót utalt át a kriptotőzsdére. Csakúgy mint az előző ügylet esetében, ismét átváltották az eurót bitcoinra és elutalták Péter tárcájáról. Azt állította az Oliver nevű férfi, hogy másnap kap egy visszaigazolást arról, hogy a pénz nem fekete pénz volt és az összeget (18000 euró összesen) visszautalják a saját Coinbase tárcájára. Péter csak várt és várt, de az utalás nem érkezett meg, sőt többet nem sikerült elérnie a Clearsave-et sem a korábbi telefonszámokon. 

Úgy tűnt, a Coinbase kér 18000 eurót.

A kriptotőzsde mossa kezeit

Természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, így írt egy e-mailt a Coinbase-nek, amelyben arra kérte a kriptotőzsde ügyfélszolgálatát, hogy feltétlenül hívják fel telefonon, hiszen eltűnt 18000 eurója a váltón keresztül. A Coinbase válaszolt az üzenetére, ami hideg zuhanyként érte Pétert, hiszen közölték vele, hogy biztonsági okokból ők sohasem keresik telefonon a felhasználókat. Ekkor esett le olvasónknak, hogy valójában nem is a Coinbase munkatársa lépett be a TeamViewer segítségével a számítógépébe, hanem egy csaló. 

Az eredeti Coinbase ügyfélszolgálata jelezte, hogy korábban csalók vették fel olvasónkkal a kapcsolatot.

Ezt követően a Coinbase letiltotta a fiókját, mondván gyanús pénzmozgásokat tapasztalt. Azt javasolta a tőzsde, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, mivel ők nem tudnak mit tenni az ügyben. Ezzel gyakorlatilag Pétert magára hagyták a problémáival. Olvasónk a magyar rendőrséghez fordult, de mivel a bankszámla amiről utalt osztrák volt, így az osztrák kollégákhoz irányították őt. A feljelentést megtette, bár abban nem igazán bízik, hogy valaha is visszakapja a pénzét.

Úgy tűnt, hogy többet nem hall a csalók felől, de 2020. november 5-én és 2020. november 6-án többször kereste telefonon egy Felix MAY nevű személy a Clearsave-től. Azt állította, hogy a korábban már említett Stolz asszony egy csaló, aki lebukott és már nem is dolgozik a cégüknél. May azt mondta, hogy visszakapja a befizetett pénzét, ha ismét utal 13 500 eurót. Természetesen ennek már nem dőlt be és a zaklatást elkerülve azóta telefonszámot is cserélt.

280 BTC-t lophattak el

Az olvasónk által megadott információk alapján annyit sikerült kiderítenünk, hogy 6 tranzakciót bonyolítottak le a tárcán, ahova kiküldték Péter BTC-jét, és úgy látszik, hogy utána még egy személytől sikerült pénzt kicsikarniuk: https://www.blockchain.com/btc/address/18BCjS3Cm72cvE9veRxxAvdpPE7Te6TJk1

A coinokat ezután egy másik gyűjtőcímre utalták, https://www.blockchain.com/btc/address/169N1Bm9BwZKA7NrWAr9R8sYHx5CBcaLkL majd onnan terítették újra vélhetően bitcoin mixerrel vagy coinjoin támogatást nyújtó tárcával. A csalók ezeket a megoldásokat azért használják, hogy lekövethetetlenné tegyék a kicsalt érmék útját. Ez végül feltételezhetően egy likvid kriptovaluta tőzsdén kötött ki, amit fiat pénzért értékesítettek, vagy a csalás eltüntetése végett még átváltották valamelyik titkoscoinra, például moneróra vagy zcash-re. Innentől kezdve gyakorlatilag lehetetlen tovább követni az ellopott BTC-k útját. Feltételezhetően a TeamViewer alkalmazást megvizsgálva több információt lehetne kideríteni például azt, hogy honnan férhettek hozzá Péter gépéhez a csalók.

A gyűjtőcímet látván egyébként elmondható, hogy jó pár személyt átverhettek, hiszen 280 BTC érkezett és ment ki mindössze néhány nap alatt. Amennyiben többen is jelzik az esetet a hatóságok felé elképzelhető, hogy valamit csak lépnek az ügyben.

Péternek viszont ezután rendkívül éberen kell figyelnie, hiszen az átverések áldozatai nagy valószínűséggel bekerülnek a fórumokon keringő adatbázisokba, amit a csalók egymás közt adnak-vesznek. Ha egyik csalással nem bírták rávenni a tejelésre, újabbnál újabb trükköket, kamu cégeket, szebbnél szebb ajánlatokat vetnek be, hogy a szerencsétlenül járt ismét fizessen. Minden reklámot, ajánlatot, befektetési lehetőséget ezért kezeljünk fenntartással, ne dőljünk be azonnal semminek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük