Aggasztó részletek derültek ki a Crypto.com tartalékairól

A Crypto.com a legújabb központosított tőzsde, amely reflektorfénybe került egy héttel az FTX kriptotőzsde összeomlása után. A natív tokenje, a CRO egy nap alatt közel 30%-ot zuhant. Mindemellett készült egy elemzői kutatás is a tőzsde eszköztartalékairól, mely nem a legmegnyugtatóbb eredményeket szülte.

November 13-án a “Lookonchain” elemző szolgáltató némi kutatást végzett a Crypto.com tartalékairól. Megkérdőjelezhető és az amúgy sem problémamentes kriptotőzsde felhasználói számára meglehetősen nyugtalanító részletek derültek ki.

A Crypto.com tartalékai az elemzés alapján

A Crypto.com Ethereum tárcái és hat Bitcoin tárca összesen 2,68 milliárd dollárnyi digitális vagyont tartanak – derült ki.

A tőzsdén több Shiba Inu (SHIB) van, mint Ethereum (ETH). A tárcákban lévő 2,88 milliárd dolláros teljes vagyonból nagyjából 558 millió dollár, vagyis körülbelül 20% a SHIB-ben van, szemben az Ethereum 446 millió dollárnyi eszközével. Emellett 80 millió dollárt tart a saját CRO tokenjében is.

crypto.com

A SHIB a világ 14. legnagyobb kriptopénzének számít 5,7 milliárd dolláros piaci értékével. Ez egy ERC-20 token és a Dogecoin, az eredeti “mémérme” versenytársa, amely akkor tett szert népszerűségére és hírnevére, amikor Elon Musk felölelte azt.

A kriptotőzsde felhasználóinak figyelmét többen is felhívják eszközeik biztonságának védelmére

Az adatszolgáltató figyelmeztetett, hogy a Crypto.com eszközeinek 40%-a alacsony likviditású, hozzátéve: “Ha a Crypto.com-on van pénzeszköze, kérjük, figyeljen azok biztonságára. Rengeteg $SHIB és $CRO tokent tartanak”.

Emellett az elemző cég egy hamis eszközátutalásról is beszámolt, mielőtt a kriptotőzsde kiadta volna a tartalékok bizonylatát. Kiderült, hogy a Crypto.com összesen 210 millió USDT-t vont ki a Binance-ről és 50 millió USDC-t a Circle-ről a tartalékok bejelentése előtt. Különös időzítés, nemde?

A Binance vezetője, Changpeng “CZ” Zhao is megismételte a figyelmeztetéseket ezzel a hétvégi tweetjével:

CZ ezzel azt szerette volna kihangsúlyozni, hogy ha egy tőzsde épp az adatvizsgálata előtt kapkodja át eszközeit, az egyértelmű jelét mutatja a problémának.

A kínai iparági Wu Blockchain arról számolt be, hogy a Crypto.com az elmúlt évben körülbelül egymilliárd dollár értékű stabilcoint küldött az FTX-re.

“A Crypto com tárca az elmúlt évben mintegy 1 milliárd dollárnyi USDC-t, USDT-t utalt át 0xad…c5d9 FTX-re. A @TraderWize szerint. Kris Marszalek, vezérigazgató azt válaszolta, hogy az FTX-nek való kitettség kevesebb, mint 10 millió dollár volt, de nem magyarázta meg az 1 milliárd dolláros átutalási magatartást.”

A Crypto.com vezérigazgatója azonban november 14-én cáfolta ezt az állítást, kijelentve:

“Elmagyaráztam, hogy az alapokat az ügyfelek megbízásainak fedezésére használták a platformunkon. Az FTX-nek való teljes kitettségünk 10 millió dollár alatt van”.

Elbizonytalanodtak a Crypto.com felhasználói

Múlt héten derült ki, hogy a Crypto.com rosszul kezelt egy 400 millió dolláros tranzakciót, ami még több aggodalmat keltett ezekben a viharos időkben. A félrekezelt tranzakciók és az adatvizsgálat előtti gyanús megmozdulások miatt az ügyfelek bizalma megingott, és a hétvégén többen is úgy döntöttek, kivonják pénzeszközeiket a szóban forgó tőzsdéről.

Marszalek továbbra is cáfolta a FUD-ot (félelem, bizonytalanság és kétely keltése), azt állítva, hogy a Gate.io-ra történő átutalás egyszerűen az ETH-jának a hidegtárcába történő mozgatása volt.

A Cronos (CRO) 28%-ot zuhant egy nap alatt

A tőzsde natív tokenje, a CRO keményen dömpingelt a hétvégén. A CRO a 0,078 dolláros napközbeni csúcsról 28%-kal zuhant le, és pár órával ezelőtt 0,056 dolláros mélypontra esett.

A sajtó megjelenésekor a CRO 0,072 dollár körül mozgott, miután hét nap alatt 50%-ot esett. Ezen túlmenően, a token 94%-ot esett a tavaly ilyenkor elért 0,965 dolláros történelmi csúcsához képest.