Egy új AI alapú okosfegyvert mutatott be egy francia fegyvergyártó

A Fabrique Nationale Herstal (FN Herstal), az egyik vezető európai fegyvergyártó kifejlesztett egy új, kevésbé halálos “AI alapú okosfegyvert.” Ez a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazza a tömeg ellenőrzési és közbiztonsági műveletek során bekövetkező halálos összecsapások kockázatának csökkentésére.

Az FN szerint a Smart ProtectoR-303T fejlett mesterséges intelligenciát és képalkotó érzékelő technológiát tartalmaz. Ez megakadályozza, hogy a lövedékeket a megcélzott személy fejére lőjék ki. Ezzel a ’kevésbé halálos fegyverek’ kategória potenciális halálosságával kapcsolatos aggodalmakra kíván választ adni.

“Ez a technológia drasztikusan csökkenti a súlyos és potenciálisan visszafordíthatatlan fejsérülések kockázatát.” – áll az FN Herstal sajtóközleményében.

okosfegyver

A Smart ProtectoR-303T egy 18 mm-es elasztomer lövedéket lő ki, amely a becsapódáskor szétesik, így az okosfegyver a kevésbé halálos fegyverek kategóriájába, az úgynevezett “kinetikus hatású lövedékfegyverek” közé tartozik.

Az FN szerint a vállról indítható Smart ProtectoR-303T “a kézzel eldobott lövedékek hatótávolságán túlmutató, botütéshez hasonló, rendkívül visszatartó erejű hatást képes kifejteni”.

A kinetikus hatású lövedékfegyvereket (Kinetic Impact Projectile, KIP) stratégiailag a fájdalomkikényszerítésére tervezték. Általánosságban a rendfenntartó erők használják ezeket a fegyvertípusokat az ellenőrzés érvényesítésére és a tömegek feloszlatására polgári zavargások esetén.

És bár a KIP típusú fegyvereket inkább az ártalmatlanításra, mint ölésre tervezték, a valóság az, hogy ezek a fegyverek még mindig halálosak lehetnek. Különösen akkor, ha rosszul használják őket.

Nem engedi a fejlövést az okosfegyver

A kutatók szerint a maradandó fogyatékosságok és súlyos sérülések túlnyomó többsége a fejet és a nyakat ért lövedékcsapások eredménye volt.

A súlyos sérülések vagy halálesetek lehetőségének csökkentése érdekében az FN szerint a Smart ProtectoR-303T fedélzeti kamerát és mesterséges intelligenciával működő képalkotó szoftvert használ, hogy felismerje, ha a fegyver a célzott fejére irányul. Ilyen esetekben a ravasz lezáródik, és megakadályozza az okosfegyver elsütését.

Az FN Herstal az AI technológia legújabb fejlesztéseinek felkarolásával reméli, hogy megoldja a sérülés okozásának kritikus kérdését polgári zavargások vagy tömegoszlatások során. Ilyenkor az a cél, hogy ártalmatlanítsuk a támadó személyt, de még véletlenül se öljük meg.

A beépített kamera kettős célt is szolgál, mivel a fegyver elsütése közben képeket rögzít. Ez a funkció értékes adatokat szolgáltat a bűnüldöző szervek számára az akciót követő felülvizsgálatokhoz vagy bírósági ügyekhez, tovább erősítve a rendőri gyakorlat elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

Az FN Herstal sajtóközleménye szerint a 18 mm-es FN SP kaliberű töltényeket sűrített levegővel kilövő fegyver hatékony hatótávolsága 5-25 méter. Ezenkívül a készülék akkumulátorának élettartama öt és tizenkét óra között mozog. Viszont az energiatakarékosság érdekében automatikus alvó üzemmóddal és szükség esetén külső tápegység csatlakoztatásának lehetőségével is ellátták.

Az FN Smart ProtectoR-303Ta küldetések előtt az integrált kiképzőrendszer részeként is szolgálhat. Egy speciális alkalmazáson és kivetítőn keresztül a tisztek fejleszthetik lövési képességeiket. Így biztosítható, hogy az erő alkalmazása gondosan kimért és ellenőrzött legyen.

Végső soron tehát az FN Smart ProtectoR-303T a legújabb példa arra, hogy a fegyvergyártók hogyan integrálják a mesterséges intelligencia fejlődését az új AI alapú okosfegyverek kifejlesztése érdekében. Az FN Herstal közlése szerint az FN Smart ProtectoR-303T-t hivatalosan a november 14-17. között megrendezésre kerülő MILIPOL Paris 2023 szakkiállításon mutatják majd be.