Akkor ki használja? A teljes ADA tokenkínálat 72%-a stakelve

A Cardano blokklánc ADA tokenje jelenleg a legnagyobb piaci kapitalizációjú stakelhető token a kriptovaluta szektorban. A 27.5 milliárd dolláros teljes piaci érték 71.9%-a, azaz 19.5 milliárd dollárnyi ADA került zárolásra (delegálásra) stakejutalom céljából.

Az új rekordméretű stake arány egyébként összhangban van a többi PoS tokennél zajló trenddel, masszív új felhasználó (tárcacím) beáramlás mellett rekordon a stakelt tokenek száma. A Polkadot DOT tokenét stakelők például a teljes kínálat 60%-át teszik ki, az Avalanche AVAX esetében pedig 77.53% az arány. Érdekességképpen az Ethereum 2.0-nál mindössze 2.5% az arány, ami azt indukálja, hogy bizony az ETH tokeneket használják másra is passzív jövedelemszerzésen és decentralizációbiztosításon kívül is (mindezt úgy, hogy nincs maximális tokenkínálatban limitálva az ETH).

Forrás: Stakingrewards

Mindez arra enged következtetni, hogy az Ethereum blokkláncához képest továbbra sincs egyéb komoly hasznosságuk ezeknek az alternatív blokklánc platformoknak és tokeneiknek a passzív jövedelemszerzést leszámítva. Az Ethereum blokkláncán ERC20 tokenek ezrei futnak, amik gyakran való világi felhasználási megoldást jelentenek egy adott problémára, például honlap bevételszerzésnél, adathitelesítésnél, predikciós piacon ÉS persze 2020 üdvöskéjének tartott őrült DeFi alapú hozamvadászat területén (ami inkább a passzív jövedelemszerzés egy formája inkább).

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a Cardano, Polkadot, Algorand és a többi PoS blokklánc jóval az Ethereum után indult, szóval gyanítható, hogy még nem volt elég idő, hogy a fejlesztők különböző hasznossági tokenprojekteket építsenek fel rajtuk. Ez természetesen gyorsan változhat különösen annak fényében, hogy az Ethereum blokkláncán őrülten elszaladtak az utalási díjak.

Jelenleg az Ethereum blokkláncán a gas díj átlagosan 6.67$, ami brutál megdrágítja a gyorsaságra kihegyezett ERC20 token utalásokat, így nem csoda, ha több ERC20 tokennek indult projekt is tervez többláncossá válni.

Forrás: Etherscan

A Cardano esetében az ADA TRX díjai említésre se méltóak, alig érik el a 10 dollárcentet, ami minimálisan 0.155381 ADA + (0.000043946 ADA/Byte x tranzakciómérettel), szóval lenne miért migrálniuk az olcsóság érdekében az ERC20 tokeneknek.

A kritika ellenére szintén érdemes kiemelni, hogy a Cardano továbbra is egyike a legdecentralizáltabb blokkláncoknak. Tegnapi AdaPools statisztikák alapján az ADA tárcák 54%-a delegált tokeneket stake poolba, ami azt jelenti, hogy 214 610 ADA-t tároló tárca allokált forrásokat a Cardano hálózat védelme érdekében. Ezalatt rapid gyorsan növekszik a hálózaton a tárcák száma is, ami a 400,000-hez közelít, ami 60%-os emelkedés mindössze egy hónap leforgása alatt. A decentralizáció talán egyik fő mércéje, hogy mekkora ADA összeg lapul átlagosan a tárcákban, ami szépen fokozatosan csökken mivel a delegált tárcákban átlagosan 104,000 ADA token található (90,600$), ami azt jelenti, hogy a hálózat a kisbefektetők kedvelt staking eszközévé kezd válni.

Lásd delegated wallets első ábrát | Adapools

A pozitív decentralizációs trendek ellenére nem árt azért figyelembe venni, hogy ha egy maximális tokenkínálattal rendelkező blokklánc platformon túl sok token kerül stakelésre, akkor az megölheti a jövőbeni, hasznosság-növelésre koncentráló fejlesztéseket, mert a userek elsődleges prioritása a passzív jövedelemszerzés, és nem a hasznossággal rendelkező tokenek mintelése, ami hátráltatja egy vibráns, magas hozzáadott értékű ökoszisztéma kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.