Albánia 2023-tól megadóztatja a kriptovalutákból származó bevételeket

Még pénteken jelentették helyi sajtóorgánumok, hogy az albán hatóságok azon szabályozás véglegesítésén dolgoznak, amely lehetővé tenné a kriptovalutás befektetések bevételeinek és profitjának adóztatását. A tervek szerint az adókötelezettség 2023-ban jelenne meg először, miután nyilvános konzultációk után a törvényhozás jóváhagyja majd a javaslatot. A hírek szerint a kormány további egyéb olyan törvények elfogadását is tervezi, amelyek lehetővé teszi a kriptoszektor megfelelő szabályozását.

Albánia a pénzmosás elleni harc jegyében szabályozza a kriptovalutákat

Jelenleg a nyilvános konzultációknál jár a folyamat, így elég sokat tudni már a törvénycsomagról. Ez fogja Albániában először jogilag meghatározni a kriptoeszközök adózását és azt, hogy mi az a virtuális eszköz. Az albán törvényhozók szerint a virtuális eszköz “egy érték digitális megjelenítése, amely befizethető, kereskedhető és digitális formában mozgatható….beleértve de nem kizárólagosan a kriptovalutákat“. Fontos kiemelni azonban azt, hogy a szabályozásban a digitális eszközök definíciója nem fedi le a központi banki digitális valutákat, CBDC-ket. Annak ellenére sem, hogy ma már egyre több pénzügyi hatóság dolgozik szerte a világon a saját nemzeti fizetőeszközének digitális verzióján. Beleértve olyan nagyhatalmakat, mint Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy éppen Oroszország.

Az albán törvényjavaslat a kriptovaluta bányászatot is definiálja, miután ez már elég régóta szürke zóna volt a hatóságok és az ezzel foglalkozók szemében is. Korábban ugyan volt már arra példa, hogy illegális bányászokat záratott be és emelt vádat ellenük a rendőrség, de ezen akciók jogalapja nem volt teljesen meghatározva. Mostantól minden kriptotranzakcióból vagy bányászatból származó bevétel üzleti tevékenységből származó vállalati bevételnek minősül. És mivel a kedvezményezettek magánszemélyek, így az adóteher 15%-os lesz számukra. Most az albán jogszabályok lehetővé teszik kriptokereskedési platformok legális működését, de sok engedély nélküli cég működik az országban. Egyes vélemények szerint az albán hatóságok az Európai Uniós ajánlásoknak akarnak megfelelni az új szabályozással a pénzmosás elleni harcban. De kritikus hangok úgy vélik, hogy a hatóságoknak nem lesz elég ereje megfelelően szabályozni a kriptoszektort, főleg, hogy a fiat pénzügyi szektorban sem tudnak megfelelően fellépni a pénzmosási tevékenység ellen.