Egy oknyomozói cikk szerint a Binance 2,3 milliárd dolláros pénzmosásban vett részt

A világ legnagyobb kriptopénzváltója, a Binance a megjelent cikk szerint nyakig benne volt öt éven át tartó pénzmosási bűnügyekben, amelyek során 2,3 milliárd dollárnyi pénzt mostak tisztára.

A Binance-t állítólag hackerek, kábítószer kereskedők és csalók használták 2017 és 2021 között pénzmosásra, de a tőzsde a digitális valuták anonimitása miatt állítólag nem tudott a történtekről – derül ki a Reuters június 6-án közzétett oknyomozói cikkéből.

Az oknyomozó újságírók világszerte gyűjtöttek visszajelzéseket a bűnüldöző hatóságok tisztviselőitől, kutatóktól és bűncselekmények áldozataitól, hogy meghatározzák a tőzsde pénzmosás ellenes szabályrendszer hiányosságainak hatását. Az újságírók bírósági feljegyzések, bűnüldöző szervek nyilatkozatai és blokkláncadatok áttekintésével számították ki a tisztára mosott összeget.

olasz hackertámadás

A Binance-on keresztül elősegített hackertámadások

A hackertámadások gyakori esetei közé tartozott, hogy a támadók a Binance-t használták pénzmosásra. Ilyen eset volt például 2020-ban egy szlovákiai kriptotőzsde feltörése is, amelyet egy Lazarus néven azonosított észak-koreai hackercsoport hajtott végre. Az incidens 5,4 millió dolláros veszteséget okozott a károsultaknak.

A hackerek névtelen fiókokat használtak a Binance-on, hogy eltüntessék az ellopott pénz nyomát. Azt aztán állítólag Észak-Korea nukleáris programjának finanszírozására irányítottak át.

A Binance szerepet játszott a Hydra, a világ legnagyobb orosz nyelvű darknetes drogpiacáról származó kriptovaluta pénzmosás megkönnyítésében is. A platformon a vevők és eladók a Binance segítségével összesen mintegy 780 millió dollár értékű kriptofizetéseket teljesítettek és fogadtak. Érdekes módon a vizsgálatok szerint a Binance tisztában volt azzal, hogy a Hydra felhasználói a platformot használják tranzakciókra. Az információt a Binance orosz nyelvű Telegram-csatornáján is közzétették.

A Hydra darknetes tranzakciók száma azonban 2021. augusztusában jelentősen visszaesett a Binance-n, miután a tőzsde megszigorította AML-ellenőrzéseit. A darknetes platformot azonban azóta már leállították.

Csalók verték át áldozataikat a Binance közbeiktatásával

A nyomozati anyagok szerint a Binance-t arra is felhasználták, hogy 16 millió dollár értékű kriptót lopjanak el egy ausztrál befektetőtől, akinek kriptotárcáját eltérítették. A hackerek a Binance-en keresztül vonták ki a kriptót, miután átmentek egy nem részletezett biztonsági ellenőrzésen.

A privátcoinok használata

Az egyre szigorodó ellenőrzések ellenére illegális szereplők a jelentések szerint a Binance-t használták a Monero privátcoin megvásárlására is,  amivel aztán kábítószert vásároltak. Érdekes módon a jelentés azt is taglalta, hogy CZ a munkatársakkal folytatott videóhívások során népszerűsítette a privátcoinok használatát, kijelentve, hogy azok a pénzügyi szabadság részét képezik.

Figyelemre méltó, hogy a Binance 2021-ben több országban is vizsgálat alá került a gyenge pénzmosás ellenes ellenőrzések miatt. A tőzsdét egyes joghatóságokban el is tiltották a működéstől. A kiszivárgott belső információk szerint a tőzsde indulása után a compliance csapat felé rengeteg bejelentés érkezett az alkalmazottak részéről. Ők arra panaszkodtak, hogy a felhasználóknak túl könnyű dolguk volt a regisztrációkor. Később a Binance a gyenge pénzmosáshoz kapcsolódói vizsgálatok közepette konkrét intézkedéseket hozott, amellyel erősítették a felhasználói azonosításhoz és pénzmosás ellenes szabályokat, és bővítették a compliance-szel foglalkozó csapat létszámát.