Megérkezett Albánia kriptotörvénye, tárt karokkal várják a kriptovállalatokat

Tegnap az albán parlament új törvényjavaslatot írt alá, ami a kriptovaluták számára biztosít megfelelő szabályozási keretet. Európa egyik legátfogóbb kriptovaluta törvénye lehet a Balkán ország legújabb jogszabálya. 

2020. május 21-én Albánia nagy lépést tett előre a kriptovaluta szabályozás rögös útján. A parlament ugyanis aláírta azt a javaslatot, amely törvényes keretek közé terelné a kriptovalutákat és használatukat. A jogszabály meghatározná az engedélyezési folyamatot, megakadályozná a piaci visszaéléseket, illetve biztosítaná a kriptovalutákkal foglalkozó online platformok felügyeletét is.

A törvényjavaslatot nagy többséggel fogadta el a parlament, 88 igen, 16 ellenszavazattal és 3 tartózkodással. Az új törvény célja az, hogy a digitális valutákhoz kapcsolódó valamennyi tevékenység számára legális működést kínáljon.

Az albán pénzügyi- és gazdaságminiszter Anila Denaj a törvénytervezetről azt nyilatkozta, hogy “célja az, hogy a kripto szolgáltatók és a tőzsdék tevékenységét szabályozza és azok felügyeletét biztosítsa, valamint megelőzze a piaci visszaéléseket. Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik megszegik a törvény rendelkezéseit.” 

Albánia a kriptoipar éllovasa lehet

A jogszabály elfogadásával Albánia a harmadik olyan európai ország lett, amely komoly lépéseket tett a kriptovaluták szabályozását illetően. A vén kontinens legelső országa Málta volt, amely még 2018-ban olyan rendeletet fogadott el, ami legális útra terelte a digitális eszközökkel foglalkozó cégek működését. Tavaly áprilisban Franciaország is létrehozta saját kriptovaluta törvényét.

Albánia a törvény elfogadásával arra törekszik, hogy a kripto ökoszisztéma egyik kiemelkedő központjává váljon. Olyan társaságok számára kíván lehetőséget biztosítani, amelyek kriptovalutákhoz köthető tevékenységüket szabályozott környezetben kívánják folytatni. Máltának jó reklám volt a kriptovaluta törvény, a jogszabály elfogadása után a blokklánc sziget nevet kapta. Számos blokklánc és kriptovaluta vállalatot csábított magához a mediterrán ország, habár mostanság elég sok panasz érkezett a drága és lassú engedélyezési eljárása miatt.

A kriptovaluta vállalatok számára is sokkal jobb egy olyan környezetben működni, ahol átlátható, könnyen értelmezhető és követhető a szabályozási rendszer. A kusza és értelmezhetetlen, jogi hézagokkal teli törvényi keret számos nem várt probléma forrása lehet, amelyet minden cég szeretne nagy ívben elkerülni. Európában egyre népszerűbbek a kriptovaluták, így előbb vagy utóbb minden európai országnak foglalkoznia a kérdéssel. Remélhetőbb hamarosan Magyarország is megérti a helyzet fontosságát és mihamarabb kidolgoz egy olyan törvényjavaslatot, mely kedvezően befolyásolja majd a szektorban munkálkodó vállalkozásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük