Áll a bál a lengyeleknél a felfüggesztett bitcoin adó miatt

Több ellenzéki politikus is kritizálta a lengyel kormányt, amiért egy vészhelyzeti koronavírus törvény értelmében felfüggesztenék az 1%-os polgárjogi tranzakciós adót (PCC) egyes adásvételi formákra, többek között kriptovaluták vásárlására és értékesítésére.

Az ellenzéki politikusok abba szálltak bele, hogy szerintük vannak a bitcoin kereskedőknél veszélyeztetettebb csoportok is, akiknek szintén elkélne az adóforma felfüggesztése.

A Szejmben nemrégiben elfogadott adómentesség június 30-án járna le, ám egy módosítás ezt beláthatatlan időre változtatta és az adót csak a járványhelyzet végleges elmúlása után vezetnék újra be.

A törvényt még el kell fogadnia a felsőháznak, illetve az elnöknek is alá kell írnia.

Adrian Zandberg, az ellenzéki Lewica (Bal) frakció politikusa a Twitteren fakadt ki az adómentesség ellen:

“A kormány masszív leépítésekbe és jövedelemcsökkentésekbe kezdett, de legalább gondoskodott a … bitcoin tulajdonosokról.”

A politikus kirohanását több lengyel kriptós vállalkozás is visszautasította, mivel szerintük az általános karantén közepette őket ugyanúgy megilleti az adómentesség, mint ahogy a gazdaság többi részét is.

Krzysztof Piech professzor, a varsói Lazarski Egyetem blokklánc technológiai központjának vezetője írta:

“Ha megpróbálnál több száz PCC adóbevallást kinyomtatni, akkor tüntetőkkel találnád szembe magad a Pénzügyminisztérium épülete előtt.”

Egy másik felhasználó az adómentesség mellé állva írta, hogy napjainkban több értelme van “bitcoin tulajdonosokról gondoskodni, mint a szénbányászokról,” majd hozzátette:

“Ideje lenne felébrednetek. Nem a középkorban élünk. Inkább a lengyel fintech és blokklánc szektor fejlődésére tegyétek a tétjeiteket.”

A Lewica frakció a legnagyobb baloldali csoportosulás a Szejmben, azt követi a kormányzó Jog és Igazságosság párt, illetve az ellenzéki Polgári Platform.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.