Államcsőd határán Argentína – immár kilencedjére történelme során

Rekordot dönthet Argentína kilencedik államcsődjével, egy hétfői rendelet, melyben 10 milliárd dollárnyi helyi adósság elhalasztását jelentette be az argentin kormány, egyértelműen ehhez vezethet.

Recesszió, járvány, és most jön az államcsőd is

Nem elég, hogy Argentína is teljes erejével a koronavírust szeretné kordában tartani, és az sem, hogy az ország amúgy is évek óta teljes recesszióban van, most a kilencedik államcsőd is bekövetkezhet a dél-amerikai ország történelmében. Hétfőn ugyanis az argentin államfő, Alberto Fernandez ún. szükségállapoti rendeletet hozott, amely az argentin törvények alapján azonnal törvénybe is lép. A rendeletben nagyjából $10 milliárd értékű helyi adósság kifizetésének elhalasztását jelentette be a kormány.

Mivel ezek azokra a hitelekre vonatkoznak, amelyek jogilag az argentin törvénykezés alá tartoznak, így a döntés nem érinti azt a kb. 70 milliárd dollárnyi külföldi devizahitelt, amely nemzetközi jogkör alatt áll. Ezekkel kapcsolatban a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a hitelezőkkel (főként amerikai fedezeti alapokkal, és ún. ‘keselyű’ vulture fundokkal), hogy elérjék az adósság átütemezését.

Az érintett adósságok hitelezőinek most az argentin hatóságokhoz kell majd fordulnia, amely várhatóan azonban elnézőbb lesz saját kormányzásával, mintha nemzetközi hatóságok döntenének az üggyel kapcsolatban. Az ország ettől függetlenül fizetésképtelen, hiszen a gazdasági válság évek óta tart, ráadásul most a járvány miatt csak súlyosbodik a helyzet. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap), amely korábban már óriási összegekkel próbálta Argentínát kimenteni a recesszióból, is elismerte, hogy a jelenlegi hitelek kifizetése nem fenntartható az ország számára.

A jelenlegi döntéssel Fernandez és az ország pénzügyminisztere, Martin Guzman egyértelműen abban bízik, hogy a helyi hitelek elhalasztásával egy kis mozgásteret nyerhetnek a külföldi devizahitelek átstrukturálására és a kifizetések elhalasztására. A járvány viszont természetesen ezeknek a tárgyalásoknak is betett, hiszen Argentína is teljes lezárás alatt áll. Az államcsőd azonban elvágná az országot a globális hitelpiactól, mely megint csak óriási érvágás lenne a már így is több sebből vérző ország számára.

Államcsőd határán Argentína – immár kilencedjére történelme során

Már 8 államcsődöt tudhat maga mögött Argentína, de hamar itt lehet a következő

Bár az ország még csak bő 200 éve vívta ki függetlenségét, már így is 8 államcsőddel „büszkélkedhet”. Az első mindössze egy évtizeddel létrejötte után, 1827-ben ütött be, amikor is a Bank of Englandtól felvett hiteleit nem tudta kifizetni. Ezt még 7 másik követte, főként a 20. században. Az utolsó fizetésképtelenséget 2014-ben jelentették be, amikor amerikai vulture fundoknak nem tudták kifizetni adósságaikat. Ez 2016-ra rendeződött el végül, azonban ahogy látjuk, a helyzet korántsem tűnik rózsásnak ma Argentínában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.