Mi lesz veled, Argentína? A hiperinfláció küszöbén

Komoly krízis szituációba kormányozta magát Argentína, az infláció az 1980-as évek óta nem tapasztalt mértékben, 50%-kal emelkedik évente.

A havi 5%-os áremelkedés még messze van Venezuela szintjétől, de a peso elértéktelenedése gyorsuló ütemet mutat.


Forrás: tradingeconomics.com

A fenti charton jól kivehető, hogy hol is tart momentán az argentin infláció. Utoljára 1991-ben állt ilyen magasan miután csillapodni kezdett az 1980-as évek végére elszabadult infláció.

A grafikonon jól kivehető a 2001-es argentin gazdasági krízis is, ami 2004-re csillapodott le. Az országot az 2010-s évektől sújtó hitelválságot 2015-2016-ra sikerült felszámolni, miután a felvett nemzetközi hitelek, törtrészét visszafizették a hitelezőknek, a többit meg leírták. Ám ahelyett, hogy megnyugodott volna az inflációs ráta is, helyette 2018 júliusára 7%-ra majd ez év márciusban 5%-ra ugrott.


source: tradingeconomics.com

Az argentin peso szintén folyamatosan veszít értékéből és az 5 évvel ezelőtti ~4 ARS szintről mára egy dollárért már ~45 pesot kell fizetni.

USD/ARS 5 éves grafikon, TradingView

Pedig 2016-ig még relatíve oké volt a helyzet az országban, de 2018 nyarától kezd láthatóan  irányíthatatlanná válni a monetáris politika.

A gazdasági növekedéssel szintén bajok vannak az országban, 2018 második negyedévétől az inflációval igazított érték nélkül -4.7%-ot esett és idén a konszenzus az elemzők között az, hogy legalább 6 százalékkal fog esni a gazdasági output Argentínában.


source: tradingeconomics.com

Az elszabadult infláció eredményeképp a kamatláb is kezd kontrollálhatatlan méreteket ölteni és 70%-os, ami 20%-os felárat jelent kamat formájában. A banki hitelezés ilyen körülmények között lehetetlen, maximum a szürkegazdaság uzsorásai adnak kölcsön.


source: tradingeconomics.com

A helyzet ‘rózsásabbra rajzolása’ végett az argentin kormány megszorító intézkedésekbe kezdett, hogy így hozza kissé egálba a felborult költségvetését.

Ellenlépésként az argentinok elkezdtek tüntetésekre járni a növekvő adóterhek miatt. Kis hányaduk viszont inkább bitcoinba menekül, ahogy ez a Coin Dance Localbitcoins statisztikáján is tetten érhető.

Forrás: Coin Dance

Argentin pesoban rekordértéknek tűnik a bitcoin vásárlás nagysága az elmúlt 1-2 hétben, de fontos figyelembe venni, hogy a peso folyamatosan veszít értékéből a bitcoin pedig április óta megduplázta árfolyamát. Bitcoinban így néz ki a heti volumen:

Mi lesz veled, Argentína? A hiperinfláció küszöbén
Forrás: Coin Dance

A Localbitcoins oldalról származó heti 20 – 60 BTC adásvételi volumene csak a jéghegy csúcsát jelenti. Egy helyi kriptotőzsde, a Ripio jelentése szerint már több mint 200 000 ügyfelük van az országban és a szám drámai mértékben nő.

Úgy tűnik, a venezuelai bolivár után az argentin peso lehet az elfuserált központi fiskálpolitika újabb áldozata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük