Amerika döntött: Iránt kizárják a globális pénzügyi hálózatból

Erős amerikai nyomás miatt hódolt be a Swift: megszakították a kapcsolatot az Iráni Központi Bankkal, így kihagyva azt a globális monetáris rendszerből. Ez 81 millió iráni számára jelent rendkívül súlyos gazdasági következményeket, amiket csak erősítenek a már meglévő amerikai szankciók is. Egy dolgot pedig biztosan mutat: az USA nagyjából bármire rákényszerítheti a világgazdaságot.

A Swift rendszer (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) az a hálózat, amelyre a bankok a nemzetközi pénzmozgásokkal kapcsolatban támaszkodnak. A belgiumi központú nemzetközi kooperációs szervezetnek pedig nevéből is fakadóan nemzetközinek kéne lennie: azaz nem szabadna megtörténnie annak, hogy amerikai irányítás alá essen. A valóságban azonban ez korántsem ennyire egyszerű – ahogy ezt a mostani esetből is láthatjuk.

A probléma, ami a Swiftet ennyire sebezhetővé teszi, az, hogy amennyiben nem hajlandó az amerikai érdekeket előtérbe helyezni, ők maguk is könnyen úgy végezhetik mint Irán. Steven Mnuchin, az amerikai pénzügyminiszter, így fogalmazott: “A Swift ugyanolyan mint bármilyen szervezet, ők is kaphatnak szankciókat”.

Azaz a Swift továbbra is egy mindenki számára nyitott és elérhető szervezet – ameddig természetesen az USA is úgy gondolja.

A Swift egy szépen megfogalmazott PR üzenettel reagált csak a hírekre:

“A mi legfőbb célunk továbbra is az, hogy megőrizzük a globális pénzügyi rendszer integritását, ezért néhány iráni banki hozzáférésének felfüggesztése mellett kellett döntenünk. Ez sajnos elkerülhetetlen volt a teljes pénzügyi rendszer érdekeinek megőrzése miatt, azonban célunk továbbra is az, hogy egy pártatlan globális üzenőrendszerként funkcionáljunk tovább.”

Nic Carter, aki bitcoinnal foglalkozik, hasonlóan ellenezte a döntést: “A jelenlegi pénzügyi rendszer csak az amerikai hegemónia kiterjesztése. Ez sok embernek megfelel, de nem mindenkinek.”

Persze, lehet arról vitatkozni, hogy az USA helyesen cselekszik-e azzal, hogy pénzügyi és gazdasági blokád alá veszi Iránt – számos racionális érv van mind a döntés mellett és ellene is. Egy dolog viszont biztos: a legnagyobb vesztesek az egyszerű iráni emberek lesznek, akik ártatlanok az ügyben – az amerikai hegemónia járulékos veszteségei.

Thilo Brodtmann, egy német mérnöki szervezet, a VDMA ügyvezető igazgatója hasonlóan fejezte ki felháborodottságát:

“A Swift az alapja a nemzetközi fizetéseknek. Még a legkisebb korlátozás is elfogadhatatlan, és teljesen megsérti a rendszer pártatlanságát. Ma Irán, holnap majd Oroszország meg Kína?”

A döntés problematikusságát pedig az is mutatja, hogy még az Amerikához legközelebb álló országok, pl. Németország, Anglia és Franciaország is elutasítják az. Néhányan már ki is alakították az ún. SPV-t (Special Purpose Vehicle), ami egy olyan alternatív rendszer, amely engedi, hogy a vállalatok továbbra is kereskedjenek Iránnal. Ez azonban megint csak a cégekre igaz – egyszerű iráni emberek számára nem elérhető.

Egy megoldás mondjuk még mindig maradhat nekik is: a decentralizált kriptovalutákat például nem tudja még Amerika sem felfüggeszteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük