Amerika elrabolt egy kriptóban érdekelt orosz üzletembert

Az Amerikai Egyesült Államok végrehajtó szervei enyhe túlzással emberrablást hajtottak végre egy orosz üzletember esetében. Denis Dubnikov kriptó vállakozót Mexikóban kapcsolták le, ahonnan Hollandiába szállították át, ahol hivatalosan is letartóztatták. Mindezen információkat a férfi ügyvédje közölte a sajtóval. Dubnikovot egyébként pénzmosással gyanúsítják és ha kiadják Amerikának, 20 hosszú év várhat rá a rácsok mögött. 

Emiatt azzal vádolják az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (vagyis az FBI – Federal Bureau of Investigation), hogy illetéktelenül avatkoztak bele az ügybe. A rágalmakat az orosz üzletember ügyvédje, Arkady Bukh, kezdte elterjeszteni, akinek érthető okokból szúr szemet a helyzet.

Dubnikov, aki a Coyote Crypto és az Eggchange kriptotőzsde platformok egyik alapítótagja, először Mexikóváros repterén lett feltartóztatva, ahol éppen vakációját töltötte volna el. Ezt követően egy holland gép fedélzetén elhagyta az országot s később a holland hatóságok vették őrizetbe.

Védőügyvédje úgy nyilatkozott, miszerint „Mexikó egyszerűen megtagadta tőle az országba való belépést. Ezután az amerikai hírszerzés akarata ellenére egy holland repülőgépre kényszerítette fel, amire a jegyet már előzetesen megvásárolták. Másképpen fogalmazva, valójában elrabolták őt. Hollandiába küldték, ugyanis a Mexikóban jelenleg érvényben lévő kiadatási törvények nem oly ideálisak számukra, mint az északi országban. Hollandiában szinte garantált a kiadatás kérelmének sikeressége az amerikaiak javára.

A vádlott jogi képviselője még hozzátette azt is, hogy jelenleg a férfi egy holland börtönben tartózkodik és szerinte csak idő kérdése, hogy mikor történik meg a kiadatás. Dubnikov a pénzmosási ügyleteit a vádak szerint kriptó vállalkozásai által kezelt tárcákon keresztül valósította meg.

orosz elrablás

Az ügyvéd hozzátette, hogy „egyáltalán nem ért egyet a kiadatás ötletével, azonban idővel feltehetőleg úgy is beleegyeznek majd. Ugyanis Hollandia egy olyan ország, amellyel teljesen felesleges a kiadatás ellen viaskodni. Úgy véli, hogy talán érdemes rábólintani egy gyors kiadatási kísérletre és Amerikában megoldani az ügyet.” 

Az orosz üzletember hackerekkel bizniszel

A Sputnik hírügynökség beszámolója szerint Dubnikov letartóztatása a Ryuk zsaroló program mögött álló szervezethez kapcsolható. A társulat egyébként a világ legnagyobb hackerhálózataként van nyilvántartva s korábban már a Microsoft-ot is sikerült lebénítaniuk. Nagy valószínűséggel összeköttetésben állt velük és szolgáltatásaiért több százezer dollárt kapott tőlük Bitcoinban.

Forrás: news.bitcoin.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük