Amerika: Virginia szenátusa engedélyezi az állami bankoknak a kriptó letétkezelési szolgáltatások nyújtását

A kriptó letétkezelési szolgáltatások kínálásáról szóló törvényjavaslatot Christopher T. Head képviselő terjesztette elő még 2022 januárjában. A törvénytervezet egy olyan alkotmánykiegészítést szeretne kieszközölni, ami lehetővé tenné a kiválasztott bankok számára a kriptovalutákra vonatkozó letétkezelést.  

Az amerikai egyesült államokbeli Virginia állam szenátusa nemrégiben bejelentette a javaslat egyhangúlag történt jóváhagyását. Ezáltal az összes kereskedelmi bank, amely tagja Virginia Szövetségi Államának, innentől kezdve digitális eszközökre is kiterjedő letétkezelői tevékenységet biztosíthat ügyfeleinek.

Az előterjesztés, amely a “House Bill No. 263” nevet kapta, elsöprő 39-0-ás egyhangú döntéssel győzedelmeskedett. Az érvénybe lépéstől már csak egy aláírás választja el, amelyet rövidesen Glenn Youngkin, Virginia kormányzója be is fog teljesíteni. Azok a pénzintézetek, amelyek meg szeretnék valósítani a kriptó letétkezelési szolgáltatások nyújtását, először 3 sajátos követelménynek kell megfelelniük. Első körben megbízható kockázatkezelési rendszerrel kell rendelkezniük, ezt követően bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő mennyiségű biztosítási fedezetet birtokolnak. Legvégül, egy olyan ellenőrzési programot kell létrehozniuk, amely a kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatokra összpontosítana.

„Egy bank mindaddig képes efféle letétkezelési szolgáltatások nyújtására, amíg rendeltetésszerűen alkalmazza a 26 megszabott protokollt. Általuk képes eleget tenni az éppen hatályos rendeleteknek, illetve felmerülő rizikók kezelését is lehetővé teszik számukra.”

kriptó letétkezelési szolgáltatások

Mindemellett, a szenátus elvárja a bankok klienseitől, hogy megőrizzék a közvetlen irányítást a publikus és privát kulcsaik fölött egyaránt.

„A letétkezelési szolgáltatások biztosítása során a bank kötelezheti arra ügyfeleit, hogy digitális eszközeiket privát kulcsokon keresztül bocsátsák a bank tulajdonába.”

Amerika-szerte több állam is hasonló lépések megvalósításán ügyködik, ilyen Wyoming is, ahol a közelmúltban egy államilag kibocsátott stabilcoin gondolatát fontolgatták.

A múlt hónap folyamán azonban a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága arról tanácskozott, hogy a digitális eszközök szabályozását miként kellene a leghatékonyabban végrehajtani. Illetve az is napirendi pont volt, hogy ezeket a határozatokat központilag állapítsák meg vagy minden állam önállóan döntsön róluk.

Mindenesetre, a kriptó letétkezelési szolgáltatások térhódítása elkezdődött s az amerikaiak nyitottak az innovációkra.