Amerikában a legális kannabisz ipar fuldoklik a dollárban, a bankok nem hajlandóak szóba állni velük

Annak ellenére, hogy a legális kannabisz ipar egyre gyorsabban terjed Amerikában, a bankszolgáltatások a marihuána iparban tevékenykedő cégek számára még mindig korlátozottak. A bankok által nyújtott szolgáltatások hiányában a legális marihuánát árusító cégek arra kényszerülnek, hogy kizárólag készpénzben bonyolítsák pénzügyeiket. Ez számos olyan problémát okoz az említett cégeknek, amelyeket a kriptovalutákkal történő fizetések bevezetése könnyen orvosolni tudna.

A kannabisz ipar fuldoklik a dollárban

Habár sokan szeretnénk, ha ez lenne a legnagyobb problémánk, a kannabisz ipar a lehető legrosszabb értelemben fuldoklik a készpénzben. Mivel a marihuána szövetségi szinten még mindig illegális, a marihuánát árusító cégek nem tudnak hozzáférni a bankok által biztosított hitelkártyás fizetéshez. Sőt, a legtöbb cég még céges bankszámlával sem rendelkezik. Ennek a jelenségnek az lett a következménye, hogy a legtöbb cég nagy mennyiségű készpénzt kell, hogy kezeljen, ami számos problémával jár. Steve Schain, egy bankokkal és kannabisz iparral foglalkozó ügyvéd a következőket nyilatkozta a jelenlegi kannabisz iparról:

„A marihuánával kapcsolatos vállalatok szó szerint egy halom dollárban fuldokolnak. Ez biztonsági problémákat okoz, emellett a boltok nincsenek biztosítva, tehát ha egy villám belecsap egy boltba az egésznek annyi. A kereskedőket és a rezsit is készpénzben kell fizetni, ami óriási kellemetlenséget eredményez.”

Ez azonban nem az egyetlen problémája a vállalatoknak. Mivel a bűnözők is tisztában vannak vele, hogy az említett üzletekben nagy mennyiségű készpénz található, a marihuánát árusító boltok kirablása egyre gyakoribb.

A bitcoin és alternatív kriptopénzek megoldást nyújthatnak kannabisz ipar számára a készpénz leváltását illetően. A kriptovalutákkal történő fizetés bevezetése nem csak a készpénzzel járó biztonsági kockázatokat csökkenthetné, de akár új vevőkört is biztosíthatna a marihuánát árusító üzletek számára.

Vajon miért vonakodik a marihuána ipar a kriptovalutáktól?

Habár a marihuána vállalkozások már stabilcoinban is fizethetnek adót, jelenleg sajnos az üzletek csupán 5 százaléka fogad el kriptovalutás vásárlásokat. Ennek több oka is van.

A kriptós vásárlást biztosító szolgáltatók a digitális valutákat hagyományos fizetőeszközökre váltják, majd azt az adott vállalat bankszámlájára utalják. A legtöbb üzlet számára ez az opció bankszámla hiányában nem lehetséges. Az egyetlen lehetőségük az lenne, hogy megtartják a kifizetett kriptovalutát. Erre azonban a kriptovaluták áringadozásai miatt a legtöbb üzlet nem hajlandó.

A második ok a kriptovaluták szabályozásának hiánya. Még ha úgy is döntene egy üzlet, hogy kihasználja a kriptovalutákkal járó előnyöket, a digitális fizetőeszközök a legtöbb államban még mindig nincsenek kellőképpen szabályozva. Emiatt kevés üzlet meri bevállalni a digitális fizetések bevezetését.

Habár a kannabisz ipar számára égető szükség volna egy alternatív fizetési módra, úgy tűnik a kriptovaluták egyelőre nem tudnak megoldással szolgálni. Talán ez egy jó példa arra, hogy milyen területeken kell még fejlődniük a kriptovalutáknak a széleskörű alkalmazás érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük