Mi lenne, ha az USA elveszítené a dollár feletti uralmát?

Az USA gazdasága a globális termelés mintegy 25%-át képviseli – ez a szint több mint 40 éve stabil (ami elképesztő eredmény, ha figyelembe vesszük a Kínában, Ázsia egyes részein és Kelet-Európában elért gyors növekedést). Ami azonban a globális pénzügyeket illeti, a dollár még az amerikai gazdaságnál is dominánsabb.

A BIS, azaz a Nemzetközi Fizetések Bankjának becslése szerint az összes nemzetközi fizetés és elszámolás 90%-ában az amerikai dollárt használják, és a kereskedelem 40%-át dollárban számlázzák ki.

Mindezek az amerikai dolláros tranzakciók a világ pénzügyi infrastruktúrájának nagy részét az amerikai szabályozók hatókörébe helyezik. Ezáltal nagyon nehéz dollárban tranzakciókat lebonyolítani anélkül, hogy az amerikai szabályozással találkoznánk.

Igaz, a készpénz mindig egy opció, azonban a legnagyobb címlet, amelyet az amerikai kincstár ma nyomtat, a 100 dolláros, amivel maximum egy kétfős vacsorát fizetünk ki. Tehát bármilyen jelentősebb finanszírozáshoz kénytelenek vagyunk digitális fizetéshez fordulni.

Ez a dollár dominancia jelentős hatalmat biztosít az Egyesült Államoknak a globális piacokon, különösen, ha magánszemélyek és kormányok elleni szankciókról van szó. A bankok, amelyek félnek attól, hogy a globális fizetések fentebb említett 90%-ától elzárják őket, követni fogják az amerikai irányelveket, akár kötelező érvényűek, akár nem.

Több ország is megpróbálták kiszorítani a dollárt, nagyrészt sikertelenül. Létezik azonban egy új lehetőség: a szintetikus dollár a blokkláncon.

A szintetikus dollár

A szintetikus dollár, azaz a stabilcoin olyan dollárban denominált digitális token, amelynek értéke az amerikai dollárhoz van kötve, de más valós és digitális eszközök keverékével vannak alátámasztva. Egy algoritmus kezeli őket, hogy fenntartsák a dollárhoz való kötöttséget.

Ezek az eszközök a dollárlikviditáshoz való hozzáféréshez a tényleges dollár birtoklása nélkül nyújtanak lehetőséget, így lehetővé teszik az Egyesült Államokon kívüli szervezetek számára a globális pénzügyi rendszerben való könnyebb részvételt, illetve olyan piacokon, ahol a dollárhoz való hozzáférés korlátozott vagy nehézkes.

Igazság szerint a szintetikus dollár valójában többe kerülhet, mint a „valódi” dollár. Ugyanis túl kell tőkésíteni a biztosítékot annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai dollárhoz való igazodás elvesztésének kockázatát. E kockázatok ellenére elég sok blokklánc-alapú digitális eszköz jött létre az amerikai dollárhoz való kötöttséggel.

Ezen eszközök széles körű elérhetősége megváltoztathatja a magánszemélyek, vállalatok és kormányok szabályozási környezetét – lehetővé téve számukra, hogy a világ választott standard pénznemében bonyolítsanak tranzakciókat, miközben kívül maradnak az amerikai szabályozási struktúrán. Ez különösen akkor lenne hasznos, ha ezek az emberek határon túli utalásokat akarnak lebonyolítani, vagy olyan árukat akarnak vásárolni, amelyek ára világszerte dollárban van meghatározva, mint például az olaj.

Továbbá, a szintetikus dollár jelentősége abban rejlik, hogy képes stabilitást, likviditást és hozzáférést biztosítani az amerikai dollár értékéhez olyan környezetben, ahol a hagyományos banki megoldások nem megvalósíthatóak vagy nem hatékonyak. Kulcsfontosságú szerepet játszanak a helyi valuta leértékelődésének fedezésében, a nemzetközi tranzakciók megkönnyítésében és a digitális finanszírozás fejlődő ökoszisztémájának támogatásában, ahol stabil csereeszközként szolgálnak.

Hatásuk az amerikai politikára

A szintetikus stabilcoinok hatása az amerikai politikára jelentős. Ezen eszközök széles körű elfogadása csökkentheti a szankciók erejét és az amerikai szabályozási struktúrák hatókörét. Ennek a kockázatnak az elhárítása érdekében az USA számára talán a legegyszerűbb stratégia a meglévő, amerikai dollárral fedezett stabilcoinok jóváhagyásának és szabályozási integrációjának felgyorsítása.

A blokklánc-stabilcoinok világában az amerikai dollár az összes globális stabilcoin-tranzakció 99%-át teszi ki. (Az USDT és az USDC, a vezető szereplők, mindkettő dollárral támogatott és Ethereum alapú).