Az amerikai központi bank digitális valuták kutatására keres vezetőt

Az USA központi bankja, a Federal Reserve pénzügyi vezetői pozícióra keres embert. Az új igazgató feladata többek között a hagyományos fizetési módok felügyelete lesz, miközben a digitális valuták, a stabilcoinok és az elosztott főkönyvi technológiák integrálásának lehetőségeit kell kutatnia.

A központi bank kormányzói már hónapok óta arról beszélnek, hogy a digitális valuták egyre nagyobb teret nyernek a pénzügyi szektorban. Többször hívták fel a FED figyelmét arra, hogy a központi banknak is egy digitális valuta kibocsátásán kellene dolgoznia. Nagyvállalatok bocsátanak ki stabilcoinokat, több ország is saját digitális valutáján munkálkodik, miközben a Federal Reserve a babérjain ült. Úgy tűnik, hogy a FED is rájött arra, hogy nem késlekedhet tovább. Az új pozíció meghirdetése az első apró lépés a technológia felé.

A FED weboldalán hétfőn közzétett álláshirdetésben leírták, hogy a leendő munkatársnak a washingtoni székhellyel rendelkező kiskereskedelmi fizetési részleget kell majd irányítania. Itt a csekkes fizetések, az automatizált elszámolóházak (ACH) és a bankkártyák használatával kapcsolatos feladatokat fogja ellátni. Feladatköre viszont kiegészül egy teljesen új területtel. A digitális valutákkal, a stabilcoinokkal és az elosztott főkönyvi technológiákkal összefüggő kutatásokat kell majd irányítania.

A digitális valuták kutatásán túl a jelöltnek a lakossági fizetésekhez kapcsolódó szabályozás létrehozását is támogatnia kell. Ezenkívül biztosítania kell a megfelelő kommunikációt az igazgatósági részlegekkel, a tartalékbankokkal illetve a kormányzati ügynökségekkel. A legmagasabb elérhető fizetés 250 700 dollár.

A FED nyomás alatt

A múlt hónapban két amerikai törvényhozó küldött levelet Jerome Powell-nek a FED elnökének, amelyben arra kérték, hogy fontolja meg egy digitális valuta létrehozását. A lépés azután történt, hogy a Bank of England kormányzója, Mark Carney augusztusban azt javasolta, hogy egy központi bank által támogatott digitális valuta helyettesítse a dollárt, mint globális fedezeti valutát.

Rob Kaplan, a Dallas Federal Reserve Bank elnöke azt mondta, hogy az intézet a Libra stílusú stabilcoinokat illetve azok lehetséges hatásait vizsgálja, és nyitottak egy digitális valuta kibocsátására.

A FED-et az a tény is sürgetheti, hogy a Bank of China bejelentette, hogy közel áll egy saját digitális valuta bevezetéséhez. Mu Changchun, a központi bank fizetési egységének igazgatóhelyettese azzal érvelt, hogy a digitális valuta fellendítheti a kínai jüan nemzetközi forgalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.