Óriási változások előtt a pénz, már az USA központi bankja is beismerte

Két amerikai kongresszusi képviselő French Hill és Bill Foster közös levelében azt javasolta Jerome Powell-nek, a Federal Reserve (Amerikai Központi Bank) elnökének, hogy hozzanak létre egy digitális valutát. Az elnöknek küldött levélben aggodalmukat fejezték ki az amerikai dollárral kapcsolatban. Arról érdeklődtek, hogy mi történne akkor, ha egy ország vagy magánvállalat, egy széles körben használható kriptovalutát hozna létre (lásd Facebook Libra). Ezen felül arról érdeklődtek, hogy a Federal Reserve-nek tervében van e egy digitális valuta kibocsátása, hiszen a Fed jogosult az USA valutapolitikájának megváltoztatására és kezelésre.

A Federal Reserve, mint az Egyesült Államok Központi Bankja, képes arra, hogy egy nemzeti digitális valutát hozzon létre” – írták a kongresszusi képviselők majd hozzátették:

“Aggódunk amiatt, hogy az amerikai dollár elsőbbségét hosszú távon veszélyeztetheti a digitális fiat valuták széles körű bevezetése. A Nemzetközi Kifizetések Bankja tanulmányt készített, amely megállapította, hogy világszerte több mint 40 ország fejlesztett már ki vagy tervezi digitális valuta kifejlesztését.”

A globális eltávolodás halvány jelei

Valójában arról van szó, hogy már több jele látszik annak, hogy a globális pénzügyi rendszer eltávolodhat a dollártól. Különösen nevezetes Mark Carney, a Bank of England vezetőjének javaslata, aki azt mondta, hogy egy olyan digitális pénznem, amelyet különböző pénzügyi eszközök kosara támogat, segíthetne a nemzeteknek abban, hogy a dollárt más eszközzel helyettesítsék.

A hétfői levélben Foster és Hill azt írta, hogy a kriptovalutákat jelenleg spekulatív célokra használják az USA-ban, de felhasználásuk “a jövőben egyre inkább igazodhat a papírpénzhez”.

A Facebook is veszéllyel fenyegethet

Az Egyesült Államok a digitális valuták fejlesztése kapcsán nem támaszkodhat magánvállalatokra. A levél megemlíti a Facebook által fejlesztett Librát is. A Facebook Libra javaslat elfogadása esetén, a közösségi média óriás stabilcoinja a pénzügyi irányítást az Egyesült Államok joghatóságain kívülre helyezhetné. A kormányzók megemlítik a J. P. Morgan és Wells Fargo közelmúltbeli kriptovalutára tett erőfeszítéseit is.

A levél számos kérdést tesz fel, beleértve azt is, hogy a Fed jelenleg fontolóra veszi-e egy digitális valuta fejlesztését, van-e esetleges vészhelyzeti terve, ha a digitális fiat valuták kerülnek előtérbe, milyen jogi illetve nemzetbiztonsági kérdések akadályozhatják a Fed-et egy digitális valuta fejlesztésében.

Hill és Foster nem az egyetlen, aki azt sugallja, hogy a Fed-nek előnye származhat abból, ha saját kriptovalutát hoz létre. Tavaly Sheila Bair, a volt Szövetségi Betétbiztosítási Társaság elnöke szintén javasolta a központi banknak, hogy fontolja meg egy digitális valuta kibocsátását.

Bár a Fed egy azonnali fizetési rendszert kíván létrehozni, még az nem világos, hogy az “kriptovaluta-szerű” lesz e vagy sem. A kongresszusi képviselők a levelükben azt is hozzátették, hogy

Mivel a digitális valuták a jövőben átvehetik a papírpénz tulajdonságait és használhatóságát, egyre inkább szükségessé válhat, hogy a Fed vállalja az USA dollár digitális valutájának fejlesztését.

A Fed válaszleveléről egyelőre nem tudni.