Amíg a kriptopiac beszakadt, addig ez az érme 55x emelkedésre számíthat 2023-ra

Kijelenthetjük, hogy a kriptopiac jelenlegi helyzete kicsit sem nevezhető rózsásnak. Az elmúlt hónapokban számos olyan makrogazdasági eseménynek lehettünk szemtanúi, amik közrejátszottak a mostani állapot kialakulásában. Ha csak a nagyobb kriptovalutákat nézzük, a Bitcoin (BTC) a novemberi 65,000 dolláros csúcshoz képest jelenleg 19,150 dolláron áll, míg az Ethereum (ETH) 4,600 dollárról zuhant le a mostani 1,300 dolláros értékre. 

Alábbi írásunkban röviden megvizsgáljuk a most kialakult állapot lehetséges okait, továbbá bemutatunk egy új, izgalmas kriptovalutát aminek használatával mi magunk is aktív részesei lehetünk a környezetvédelemnek.

A koronavírus vége

Egészen érdekes gazdasági együttállasokat tapasztalhattunk a világjárvány alatt, illetve annak végeztével. A gazdaságot ugyan keményen érintette a koronavírus, viszont azok számára, akik nem vesztették el az állásukat, új lehetőségeket kínált. Ahogy láthattuk az utazások, nyaralások, éttermek és más szórakozási lehetőségek nem, vagy csak korlátozott mértékben voltak elérhetőek. Ennek köszönhetően a társadalom széles rétegeiben tőke halmozódott fel, ezt pedig sokan különböző módon, például kriptovalutába fektették be.

Kriptovaluta bányászgépekkel a koronavírus leküzdése ellen

Ahogy elérkeztünk a Covid végéhez erre a felszabadult tőkére ismét szükség lett, mivel a szórakozási lehetőségek is visszatértek.

Infláció

Számos befektető osztotta a véleményt, miszerint a kriptovaluták az aranyhoz hasonlóan képesek lehetnek megőrizni az értéküket. Ezt sokan arra alapozták, hogy míg a dollárt érinti a jelenlegi magas infláció, addig a kriptovaluták mentesülhetnek ez alól. A meglepetés akkor érkezett, amikor néhány hónap után az infláció tovább növekedett és 2022 márciusában az amerikai FED által közölt infláció értéke elérte a 8.5%-ot. Ez volt az a fordulópont amikor a pánik igazán bekövetkezett, és számos befektető döntött úgy, hogy ideje kiszállni.

Volatilitás a kriptopiac számára

Sokan úgy tartották a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluták kevésbé vannak kitéve a volatilitásnak mint más tőzsdei termékek. Azonban a pandémia egyik következményeként fel kellett ismerni, hogy ez az állítás nem állja meg teljes mértékben a helyét. Hasonlóan az amerikai tech szektorhoz, amiről szintén sokan azt gondolták, hogy számottevő mértékben nem fog zsugorodni, a kriptopiac is pillanatok alatt elvesztette értékének számottevő részét. Ez az esemény pedig bebizonyította, hogy még a biztosnak hitt befektetések is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

Háború 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a háború kitörése mindenki számára váratlan volt. Ilyenkor jellemzően két folyamat játszódik le a piacokon. Minden olyan eseménynél, ami „nincs beárazva” – vagyis nem lehetett előre számolni vele – gazdasági pánikot eredményez. Ilyenkor a befektetők és a bankok tömege dönt úgy, hogy biztonságosabb, ha van elérhető tőkéje. A másik folyamat pedig a kalandvágy csökkenése. Az olyan kevésbé volatilis eszközök, mint az arany vagy az állampapírok megítélése ilyenkor felértékelődik. Ezzel párhuzamosan pedig az amúgy is magas kockázatú termékek elriasztják a befektetőket. 

Hova tovább?

Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy ebben a gazdasági helyzetben mibe érdemes befektetni? Az elmúlt időszak egyik pozitívuma kétségkívül az volt, hogy a környezetbarát kezdeményezések iránt kiugróan nőtt az érdeklődés. Ezért akik elkötelezettek a környezetvédelemmel kapcsolatban és emellett még keresni is szeretnének, jó hírünk van. Az IMPT token használatával egyszerre lesz lehetőség a befektetett pénzünket megsokszorozni és csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.

impt 3 millió dollár

Mi az IMPT?

Az IMPT egy előértékesítési szakaszban lévő ERC-20 token. Az október 3-i indulás óta az előértékesítési szakaszban a cikk írásának pillanatában már több, mint 3.6 millió dollár gyűlt össze. A fejlesztők tervei szerint a jelenlegi szakaszban 600,000,000 token kerül eladásra 0,018 dolláros áron. Ezt követi majd a második szakaszban további 660,000,000 token, viszont ezeknek a mostaninál magasabb ára lesz. 

A komoly érdeklődést és a kriptopiac pozitív fogadtatását az is bizonyítja, hogy rövid időn belül több, mint 10,000 márka jelezte partneri szándékát. Ezek között pedig olyan hatalmas vállalatokat találhatunk, mint a DKNY, a Microsoft vagy a Booking.com. 

IMPT vásárlása

Karbonkreditek

A karbonkredit bizonyos értelembe egy „engedély” 1 tonna CO2 kivonására a légkörből. Ezekkel a karbonkreditekkel különböző vállalatok és magánemberek egyaránt kereskedhetnek. Ez a kereskedési rendszer viszont jelenleg nem egységes és túlzottan bürokratikus. 

Az IMPT fejlesztőinek célja ezt a rendszert egységesíteni, és mindenki számára elérhetővé és egyszerűvé tenni. Ráadásul, mivel a megvásárolt kreditek NFT formájában léteznek, ezért az adás-vétel folyamata nagyban leegyszerűsödik.

zöld NFT piactér IMPT

Azt követően, hogy a befektető megvásárol egy karbonkreditek eldöntheti, hogy melyik környezetvédő cég segítségével kíván egy tonna szén-dioxidot kivonni a légkörből.

A lehetséges felhasználási módok azonban itt nem érnek véget. 

A fejlesztők tervei között szerepel egy közösségi média platform létrehozása, amin keresztül nyomon lehet követni az egyének és vállalatok által vásárolt karbonkreditek mennyiségét. Ennek a rendszernek köszönhetően az egyéneknek lehetősége nyílik nyomást gyakorolni cégekre annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Ha ez mind nem lenne elég, az IMPT által kínált felhasználási módok listájának itt még nincs vége. Amennyiben a befektető a több, mint 10,000 partner valamelyikénél vásárol, abban az esetben további IMPT tokeneket kap ajándékba.

IMPT várható értéke

Ahogy az látható az IMPT-t komoly várakozás övezi. A kisbefektetőktől kezdve a legnagyobb vállalatokon keresztül számtalan csoport jelezte érdeklődését a projekt iránt. Ha ezt összevetjük az IMPT által nyújtott forradalmi felhasználási módokkal, abban az esetben egyáltalán nem kizárt, hogy egy sikertörténetet fogunk látni. Érdemes lehet a lehetséges befektetőknek szem előtt tartani, hogy az előértékesítés mostani szakaszában az elérhető tokenek harmada már elfogyott. A következő szakaszban pedig magasabb áron lesz lehetőség befektetni az IMPT-be.

Amennyiben az előértékesítési időszak továbbra is ilyen tempóban haladni tovább, az érme értéke valószínűleg rövid időn belül a sokszorosát fogja érni. Összevetve például a Tamadogeval, az előértékesítést követően a TAMA értéke néhány hét leforgása alatt több, mint a tízszeresére nőtt. Ezt azt jelenti, hogy aki mindössze 100 dollárt fektette be a TAMA-ba, néhány hét leforgása alatt 1,000 dollár boldog tulajdonosává vált. Ha ezt összevetjük az IMPT-ben rejlő végtelen lehetőséggel és környezetbarát mivoltával akkor az sem kizárt, hogy túl fogja szárnyalni a TAMA sikereit.  

IMPT vásárlása

Tamadoge vásárlása az OKX-en

Összefoglaló 

Ahogy azt cikkünk első felébe leírtuk, a kriptovaluta befektetőinek nehéz időszak van a háta mögött. A világgazdaságot rövid időn belül számos olyan esemény érintette, amik a kriptopiac eredményeit alapvetően befolyásolták. Egy régóta nem látott világjárványt szinte azonnal követett egy európai háború, aminek a lehetséges hatásait még mindig csak találgatjuk.

Ennek ellenére abban egészen biztosak lehetünk, hogy környezetünk megóvása mindig jó befektetés. Nem csak a magas megtérülés miatt, hanem mert ezáltal talán egy szebb és tisztább jövőt hozhatunk létre az utánunk érkező generációnak.