Anonim bitcoin vásárlás személyazonosítás nélkül

A Facebook, Google korában, az NSA lehallgatások és más disznóságok korában, sokan szeretnék online magánszférájukat különböző okokból rejtve tartani. Ez különösképp igaz lehet a pénzügyeikre. A Bitcoin nem tekinthető anonimnak, ha a neved, online fiókjaid, e-mail címed asszociálhatóak egy bitcoin címmel, akkor máris nyitott térkép a pénzügyeid egy darabkája a hatóságok és vállalatok előtt. A Chainalysis és más blokklánc elemző cégek pontosan erre szakosodtak, hogy kiderítsék, kik állnak a bitcoin tárcák mögött. Nincs ezzel gond, amíg tudásukat bűnözők lekapcsolására használják és nem tömeges megfigyelésre, újságírók vagy politikai ellenfelek elhallgattatására alkalmazzák.

Ezért érdemes foglalkoznunk azokkal a megoldásokkal is, amik növelik a személyes adatok biztonságát kriptovaluta vásárláskor. Kényelmes és gyors a centralizált kriptotőzsdéken vásárolni, csak egy e-mail, csak egy jelszó, egy gyors hitelesítés és már vásárolhatsz is. A többség számára rendben vannak e megoldások.

A cikk inkább annak a szűk rétegnek szól, akik igyekeznek online lábnyomukat minél hathatósabban minimalizálni, és ezzel redukálni a big tech cégek és kormányok örök kíváncsiskodását. Az én házam, az én váram, az én privát kulcsom, az én adataim, amihez a Csodaországban (csak ott sajnos) senkinek semmi köze.

Anonim bitcoin vásárlás: itt van néhány alternatíva

A papírpénz visszaszorulásával a bitcoin vétel e tisztán fizikai formája is visszaszorulóban van, de még szerencsére van pár oldal, ahol az anonim bitcoin vásárlás még nem ment ki a divatból, akár készpénzért is, mintha csak a sarki közértbe futnál el tejért.

Ezeken a peer-to-peer oldalakon számos módot találsz, kezdve a bankkártyás vásárlástól a PayPal, Revolut vagy épp AdvCash, Zelle, Alipay vagy Cash App használatáig. Itt van néhány ismertebb platform:

  • Bisq (💵) szoftver [nincs ügyfélazonosítás (KYC)]
  • HodlHodl (💵, ⚡) [nincs KYC]
  • LocalCoinSwap (💵) [választható KYC (te adod meg a megbízás feltételeit)]
  • AgoraDesk (💵) [nincs KYC]
  • Wall Of Coins (💵) [nincs KYC]
  • Remitano [nincs KCY az eladónak csak a vásárlónak kell azonosítania magát]
  • CryptoGem
  • CoinCola
  • BitHalo szoftver [nincs KYC]
  • OpenBazaar (💵) [nincs KYC, olvasd el az útmutatónkat]

Tisztán direkt P2P váltók

Fontos, hogy ha a fenti P2P OTC kereskedési platformok egyikét használod, akkor előbb győződj meg kis összeggel a rendeltetésszerű működésükről, illetve alapból járj el körültekintően. Itt direktben kommunikálsz az eladóval és nincs mediátor, ami közvetítene, ha gebasz van.

A személyes adataidnak bizony ára van. Ha egy centralizált tőzsdére, letétkezelő tárcára, big tech cégre bízod, akkor azzal könnyebbé teszed, hogy ártó hackerek is rád találjanak, miután meghackelték ezeket az entitásokat. A bűnüldöző szervek évről évre nagyobb kötegben kérik ki az internetes vállalkozások ügyfeleinek adatait pénzmosásra, terrorizmus elleni jogszabályokra hivatkozva. Jogukban áll. Ám jól ismert, hogy az államok, kormányok gyakran visszaélnek a túlhatalmukkal, többségében az alapból tisztességes felhasználók kárára. Az ügyfélazonosítást nem kérő szolgáltatások használatával egy fokkal növeled online jelenléted és pénzügyeid biztonságát.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük