Anonim, cenzúra nélküli hírportált építenének a Zcash blokkláncán

A Zcash fejlesztői újraélesztették a Zboard ötletét – most lehet, hogy tényleg megvalósul a cenzúra nélküli, anonim híroldal, melyet természetesen a Zcash blokklánca segítségével biztosítanának.

Független, anonim média mindenkinek

Teljes, mindenki számára elérhető hozzáférés a független médiához és a szólásszabadság biztosítása. Jól hangzó tervek, ugye? Ennek megvalósítását tervezi most a Zcash, melynek fejlesztőcsapata egy Zboard nevű projekt részeként építene ki egy olyan decentralizált hírportált, amely nem csak, hogy mindenki számára elérhető lenne, de a bejegyzések posztolását is teljesen anonim módon biztosítaná, ezzel védve az alkotók identitását.

Az ötlet nem először vetődött fel a Zcashnél, a projekt eredete egészen 2018-ig nyúlik vissza. Zooko Wilcox CEO már akkor is támogatta a kezdeményezést, azonban ez 2 éve a megfelelő pénzügyi alap hiányában nem valósult meg. Most a Zboard csapata újabb kéréssel fordult a Zcash Foundation felé. 23 ezer dolláros támogatást kérnek ahhoz, hogy végre életre kelthessék az anonim, korlátok nélküli híroldal ötletét.

Az anonimitás biztosítása a Zcash blokkláncának segítségével történne meg. A posztolni vágyók egy kriptovaluta tranzakció segítségével tehetik közzé tartalmaikat. Mivel a Zcash a zéró ismeret bizonyításokkal (zero knowledge proof) hitelesíti a tranzakciókat, így az cikkek írói valóban nem visszakövethetők, és teljesen anonimak maradhatnak. Ráadásul mivel a kriptopénzhez mindenkinek van hozzáférése, ezért a cenzúra miatt sem kell aggódni: aki hallatni akarja hangját az oldalon, az megtehetné. Szólásszabadság így kis is pipálva.

Anonim, cenzúra nélküli hírportált építenének a Zcash blokkláncán

Meddig cenzúra a cenzúra?

Nem most vetődött fel először a cenzúramentes sajtó gondolata – és valószínűleg nem is most fog utoljára. Hiszen egyértelmű előnyei lennének egy olyan oldalnak, amely nem nyomná el bizonyos rétegek szólásszabadságát politikai, gazdasági vagy egyéb érdekekből. Számos ilyet tudunk említeni a világból jelenleg is. Gondoljunk csak az olyan államokra, ahol autoriter rezsimekbe kényszerítik az embereket, vagy kirekesztik, megfosztják jogaiktól őket vallási hovatartozásuk, bőrszínük vagy nemi identitásuk miatt. Ezekben az esetekben egy decentralizált, anonim posztolást engedélyező oldal rengeteget segíthetne. Itt könnyen egyetérthetünk: a cenzúra akadályozó tényező.

Azonban az éremnek két oldala van. Feltehetjük ugyanis ezt a kérdést is (hogy filozofáljunk is egy kicsit): meddig van jogunk a szólásszabadsághoz? A legtöbb hasonló kezdeményezés végső kimenetele ugyanis nem más, mint egy újabb, korlátozás nélküli platform, ahol az emberiségre káros, sok esetben szélsőjobboldali ideológiákat propagálhat akárki – mindenféle felügyelet nélkül. Nem kell túldramatizálni a kérdést, persze; a Zcash esetében még nem járunk itt. De azért nem baj, ha elgondolkodunk azon, hogy ezek az oldalak könnyebbé teszik-e, hogy a szólásszabadság köpenyével burkolózva lobbizzunk más emberek jogai ellen. Na, meg azon hogy meddig tart a folyamatosan szajkózott szólásszabadságunk, és hol kezdődik mások jogainak eltiprása a korlátok hiányában – vagy hogy a kettő néha összemosódik-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük