Zcash Alapítvány támogatja a Tor hálózat növekedési törekvéseit

A Tor, egy diszkréciót (értsd: anonimitást) megőrző böngésző, fejlesztői egy 50.000 dolláros támogatás elnyerésén dolgoznak, amit a hálózat skálázási törekvéseire szeretnének fordítani. Ha megvalósul az upgrade, akkor a Tor gyorsabban fog futni, és több embert tud egyszerre kiszolgálni anélkül, hogy az adatvédelmet és a titoktartást fel kellene áldozni ez miatt.

Az anonimitást nyújtó webböngésző a névtelenséget az IP címek elmaszkolásával biztosítja. A hálózata több ezer egymásra épülő routerek rétegeiből épül fel. Ezek a routerek a felhasználók IP címeit egymás között adogatják, így nem lehet kideríteni egy felhasználónak sem az identitását.

A Zcash Alapítvány – amely Zcash privátcoint fejleszti – beleegyezett, hogy létrehoznak egy támogatási keretet. A Tor fejlesztői akkor kapják meg a támogatást, ha javaslatukhoz egy részletes specifikációt készítenek.
A megoldást ‘Walking Onions proposal – Sétáló hagyma megoldásnak’ nevezik, amellyel a Tor domainneveire utalnak, ugyanis azok “.onion” taggal végződnek. A megoldás egy protokollcsomagra épül, amely elősegíti a hálózat skálázhatóságát azzal, hogy csökkenti azt az adatmennyiséget, amit a felhasználóknak le kell tölteni.

 

Mi a Tor projekt lényege?

A projekt célja első lépésben most az, hogy kidolgozzák az upgradehez szükséges részletes specifikációt, amely lehetővé teszi majd ezt a fejlesztést. A csapat nagyon bízik benne, hogy a Tor skálázhatósága növeli majd a böngésző felhasználói bázisát. Emellett egy kivitelezhető opciót is kínál a harmadik feles alkalmazásoknak, és a működése sokkal gyorsabb lesz.

Most ugyanis az a fő probléma, hogy jelenleg minden kliensnek le kell tölteni a routerek teljes listáját, és a kliensnek ezt a listát mindig naprakészen kell tartani, hogy mindig a legpontosabb információ álljon rendelkezésre.

Mivel a Tor hálózat szépen növekszik, ez a hatalmas információhalmaz nagyon lelassítja a hálózatot. Ami még ennél is rosszabb, hogy ez oda vezethet, hogy cenzúrát kikerülő metódusok kudarcot vallhatnak, és így a Tor működésének az alapjait veszélyezteti.

A böngésző fejlesztői – Nick Mathewson, Alexander Færøy, Gabriela Rodriguez és Mike Perry- már évek óta a Tor tökéletesítésén dolgoznak. Most is minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ez a projekt is  sikeres legyen.