Reneszánszát éli a lengyel aranypiac a geopolitikai feszültségek évében 

Az aranybefektetés számos okból lehet népszerű az emberek körében. Nemesfém jellegéből adódóan árucikknek minősül, ritkasága miatt pedig rendkívül értékes. A világ legértékesebb eszköze amellett, hogy befektetési menedéknek számít, történelmileg értékmegőrző és infláció elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Az arany korlátozott kínálata és magas likviditása miatt egyetemes elfogadottságnak örvend. 

A lengyel aranybefektetés a második világháború traumájában gyökerezik, amikor az emberek arany ékszereket vagy érméket használtak élelmiszervásárlásra vagy menekülésre. Most, az utóbbi években ismét felkapott lett a lengyel aranypiac, köszönhetően a COVID-19 járványnak vagy a közel három éve tartó orosz-ukrán háborúnak. 

Az aranybefektetés jellemzői 

A nemesfémekbe történő befektetés kiváló diverzifikációs lehetőséget kínál. Az arany és ezüst kiváló eszközök, történelmileg alacsony korrelációt mutatnak a részvényekkel és kötvényekkel. A nemesfémek tradicionálisan jó infláció elleni védelmet nyújtó eszközök, az aranyba történő befektetés növelheti a portfólió értékállóságát. Az arany legnagyobb vonzereje azonban abban rejlik, hogy menedékeszköznek számít a piaci bizonytalanság és a gazdasági válságok idején. 

Általános tanácsok szerint a nemesfémek aránya a befektetési portfóliókban 5-10% között érdemes, hogy mozogjon, azonban ez eltérhet az egyéni preferenciáktól is. Konzervatív besorolása révén az arany stabil, hosszú távú növekedést tud nyújtani, megvásárolható fizikai és digitális (pl. ETF) formájában is. Az arany likviditását pedig remekül mutatja, hogy 15 670 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ legértékesebb eszköze. 

A lengyel aranypiac 

A geopolitikai feszültségek közepette a lengyel aranypiac ismét fellendült. A COVID-19 járványkor az emberek hosszú sorokat alakítottak ki az aranyboltok előtt, majd az orosz-ukrán háború kitörésekor ismét “aranyláz” ütötte fel a fejét Lengyelországban. Az Associated Press – röviden: AP – jelentése szerint a lengyeleket rendkívül megrázta a szomszédukban dúló háború és a menekültáradat, melynek hatására az arany lehet a pénzügyi és pszichológiai biztonság forrása. 

A legtöbb lengyel vállalkozó és befektető nagyjából 5%-os arányt jelölt meg a nemesfémekre befektetési portfóliójukban, de a kereskedési aktivitás jelentősen fellendült globálisan is. A Kitco New június 29-én megjelentetett cikke szerint az általuk megkérdezettek 29%-a tervez aranyat vásárolni a következő 12-18 hónapban, és a megkérdezettek 85%-a rendelkezik valamilyen arany-allokációval, mely jelentős megugrás a 2018-ban tapasztalt 69%-hoz, és a 2019-ben tapasztalt 76%-hoz képest. 

Az arany elemzése 

Cikkünk írásakor az arany unciánkénti ára 2325 dollár körül ingadozik. Bár nem sikerült a 2350 dolláros negyedéves záróárfolyam elérése, az eszköz idén több mint 12%-os felfutása optimizmusra ad okot. Az arany történelmi csúcsát 2024 májusában érte el, ekkor árfolyama elérte a 2450 dolláros árfolyamot, azonban a közeljövőben az erős hosszú távú fundamentumok ellenére nem várhatunk katalizátort, mely esetleg 2500 dollár felé hajthatná az eszköz árfolyamát.

Az arany árfolyamgrafikonja, forrás: TradingView

A Bank of America nyersanyagelemzője, Michael Widmer szerint azonban az arany unciánkénti árfolyama elérheti akár a 3000 dollárt is a következő 12-18 hónapban, azonban a legtöbb befektető kivár a FED következő lépésére. Amennyiben egyértelmű jelzés érkezik a jegybank részéről, hogy megkezdődik a monetáris lazítás, várhatóan rengeteg tőke érkezhet a pénzpiacokra, melyből bőven juthat az arany számára is.