Szabadesésben a peso, prémiumon a Bitcoin Argentínában

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az argentin peso 45%-ot vesztett értékéből egyetlen éjszaka alatt. A bitcoin már most prémiumon kereskedik az országban és amíg a világpiaci árfolyam 11 280 USD (11:46, CMC), addig az országban átlagosan 12 300 USD-t is elkérnek a digitális értékőrzőért. A hirtelen esést a populista Alberto és Cristina Fernandez győzelme okozta az elnökválasztásokon. A LocalBitcoins adatai szerint az eladók 11 350 és 12 800 dollár között adják a bitcoinjaikat.

Populista győzelem Argentínában padlóra küldte a peso-t és a részvénypiacokat

Mauricio Macri és az Együtt a Változásért párt súlyos vereséget szenvedett a hétvégi elnökválasztáson. Az eredmény hatására a helyi hatóságok a bankokat a dollár-peso árfolyam átértékelésére szólították fel. Pénteken a 45 peso-t érő dollár hétfő reggelre 65 argentin peso-ra emelkedett, ami mintegy 45%-os emelkedést jelent. Azóta a TradingView adatai szerint egy dollár 52 peso-n kezd stabilizálódni.

Az argentin jegybank se tétlenkedik és az irányadó kamatlábat 74%-ra emelte miközben az argentin vállalatok részvényei között akad, aminek árfolyam 60%-ot zuhant. A szabadesés az egyik legsúlyosabb a 2001-es válság óta.

A bitcoinnak az évben értékőrző és menedékeszköz tulajdonsága került előtérbe több országban is köszönhetően a geopolitikai feszültségek és a hagyományos pénzpiaci instabilitás hatására. Ahogy Venezuela példáján is láthattuk, ha Argentínában nem sikerül stabilizálni a gazdaságot, akkor a lakosság nagy számban fog a bitcoin és alternatív digitális eszközök irányába fordulni, ami időszakosan garantálni fogja a megtakarításaik értékállóságát.

A viszonylagos stabilitás az országban a vesztes Mauricio Macrinak köszönhető, aki fájdalmas, de hatékony költségvetési szigorításokat vezetett be a költségvetési deficit megzabolázása érdekében. Az eredmény az lett, hogy a 8 százalékos deficitet az évben 0%-osra szorította le, ami az újra megválasztott Cristina és Alberto Fernandezzel mehet is a kukába. Választási ígéreteikhez híven tőkekontrollt vezetnek be az országban, ami ugyan népszerű döntés lesz a szegényebb társadalmi rétegek körében, de nem a helyi vállalkozóknál és nemzetközi befektetőknél.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.