Argentin pesóban lehet hitelt felvenni, mögötte viszont kriptók vannak

A DeFi-projektek vagyis a decentralizált pénzügyeket megcélzó alkalmazások 2020-ban robbantak be igazán a köztudatba. Írtunk is róla, hogy milyen hihetetlen felvirágzás jellemezte a szektort tavaly és nem csak a sztárprojektekről érdemes említést tenni ennek kapcsán. Az argentin peso ugyanis egy pár napos hír szerint szintén elérhetővé válik a decentralizált pénzügyi szektorban az RCN platformon keresztül.

Argentin pesóban lehet hitelt felvenni, ami mögött USDC és Ethereum is lehet

Az RCN platform egy argentin projekt, amelynek a célja az, hogy a bankon kívüliek számára is pénzügyi lehetőségeket biztosítson. Az RCN hivatalos közleménye szerint most már argentin pesóban denominált hitelt is lehet felvenni a platformon keresztül. Ezt a hitelt viszont más eszközökkel, így például USD Coinnal (USDC) vagy ethereummal (ETH) finanszírozzák. Maga a platform egyébként folyamatosan mutatja az argentin pesó aktuális árfolyamát is, így mindig lehet látni, hogyan állnak egymáshoz képest az eszközök árfolyamai. Mivel egy stablecoint nem lenne túlságosan egyszerű elindítani sem technikailag, sem üzemeltetésileg, sem pénzügyileg (és akkor még a jogszabályokról nem is beszéltünk), így döntött úgy az RCN, hogy az argentin pesót fogja kriptovalutákhoz kötni.

Szóval amikor a hitelt igényeljük, akkor argentin pesóban tudjuk igényelni és nincs szükség egy új blokkláncra és protokollra sem. Juan Charovzky, az RCN kommunikációs vezetője nyilatkozott is a témában, rávilágítva, hogy a mostani, ARS-nek nevezett stablecoin valójában nem is igazán az, hiszen nem létezik egy blokkláncon. Tehát például nem használható fizetési eszközként sem. És mivel a kért hitel a helyi fizetőeszközben van denominálva, nem dollárban, így a felhasználó, igénylő nem lesz kitéve a hazai pénz leértékelődése miatti kockázatoknak.

Abban nincs egyébként határ, hogy mekkora összeg igényelhető, de 90 napos futamidő a maximum, a közlemény szerint. Az éves kamatláb egyébként 40-80% között van az argentin pesón, de USDC-vel is végrehajthatunk kifizetéseket. Az RCN megoldása egyébként tényleg DeFi, azaz nem egy likviditási pool adja a kölcsönöket, hanem személyek kölcsönöznek egymásnak. A projekt rövidesen más dél-amerikai országokra is ki fog terjedni, így Kolumbiára, Chilére is. És van benne bőven potenciál, hiszen a régióban élő 650 millió ember felének nincs hozzáférése banki szolgáltatásokhoz, nincs bankszámlája sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.