Valóban lehetséges, hogy hamarabb következik be a feleződés a magas hashráta miatt?

A Bitcoin hashrátája hamarosan minden idők legmagasabb szintjét éri el, és ez sokak szerint zavart okoz a “felezéssel” kapcsolatban, amit már többen szóvá tettek a Twitteren is.

Egy Bitcoin-fejlesztő ezzel kapcsolatban tweetelte a saját nézőpontját:

A Bitcoin hashrátája – a hálózat biztosításához szükséges számítási kapacitás – történelmi csúcsok közelében mozog, ami néhány embernél aggodalmat kelt a Bitcoin felgyorsult felezési ütemtervével kapcsolatban, amelyről a Twitteren is hangot adnak. A felezés az az esemény, amikor a blokk bányászatáért járó bányászati jutalom körülbelül négyévente lefeleződik.

Felmerülhet a kérdés, hogy valóban kell-e aggódniuk emiatt? A válasz röviden, nem igazán. Ugyanis a Bitcoin algoritmusa megakadályozza a felezési ütemterv felgyorsítását, emelte ki egy fejlesztő.

hashráta változása
Bitcoin hashráta növekedése

A Bitcoin-bányászok nagyjából 10 percenként dolgozzák fel a tranzakciókat és versenyeznek azért, hogy új blokkot adjanak hozzá a Bitcoin blokkláncához. Számos tényező (például a bányászok száma vagy a technológiai fejlesztések) megzavarhatja ezt a 10 perces ritmust, így a blokkok bányászata valamivel könnyebb vagy valamivel nehezebb lesz.

A Bitcoin algoritmusa figyeli a nehézségi szintet, és 2016 blokkonként (körülbelül kéthetente) módosítja azt, hogy fenntartsa ezt a 10 perces blokk generálási időt.

Az algoritmus azt is szabályozza, hogy a bányászok hány bitcoint kapnak jutalmul a tranzakciók feldolgozásáért és a hálózat biztosításáért.

Amikor a Bitcoin 2009-ben elindult, a bányászok 50 Bitcoint kaptak egy blokk sikeres bányászatáért. Ez a jutalom (az úgynevezett “támogatás”) 210 000 blokkonként (nagyjából négyévente) feleződik. A következő felezésre 2024-ben kerül sor.

Tehát a hashráta megugrása előre hozhatja-e ezt a dátumot 2023-ra, ahogyan azt egyesek állítják? A rövid válasz: nem.

Ugyanis a hashráta változása nem fogja jelentősen megváltoztatni a Bitcoin felezési ütemtervét, mivel a Bitcoin algoritmusa megakadályozza a blokkidő vad ingadozását azáltal, hogy a nehézségi szintet az adott pillanatban fennálló külső körülményekhez igazítja.

Lehetnek itt-ott apró változások a dátumokban, de semmi olyan jelentős, ami a felezési ütemtervet 2024-ről 2023-ra hozná előre.