Argentína hiperinflációjának már csak a kriptók tudnak megálljt parancsolni?

Argentína gazdasági helyzete az elmúlt években sem volt túl fényes, de a tavalyi év különösen vészjosló előrejelzésekre enged következtetni. A bizonytalan körülmények és az egyre csak romló belpolitikai helyzet komoly veszélyt jelent az ország számára. A dél-amerikai állam gazdaságára előreláthatólag a 2022-es év sem lesz igazán jótékony hatással. A becslések szerint az inflációs ráta 60% fölé fog emelkedni, ami valljuk be, rendkívül riasztó.

Számos elismert kutató van ugyanazon az állásponton, miszerint az elkövetkezendő esztendő gazdasági szempontból csak rosszabb lesz az azt megelőzőnél. Sebastian Galiani, a Marylandi Egyetem közgazdaságtan professzora, szerint „várhatóan egy olyan forgatókönyv fog megvalósulni, amelyben az infláció meghaladja a 60%-ot”. Továbbá, Galiani arra is figyelmeztetett, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány elérheti majd a 7,9%-ot.

Argentína számára nem ez az első hasonló nehézség a történelem során, több alkalommal kellett már az országnak szembenéznie gazdasági fejetlenséggel és bizonytalansággal.

Az argentin gazdaság elrettentő adatai

2021-es adatokat összegezve, az ország inflációs rátája elérte az 55%-ot. Eközben, úgy saccolják, hogy a GDP 12%-kal fog majd visszaesni idén. Hovatovább, a szegénységi küszöb 42%-ra nőtt 2020 második felében, amit tavaly sem sikerült visszaszorítani. Értelemszerűen a koronavírus-járvány csak rontott a szituáción s a nemzeti valuta, az argentin peso árfolyama is megsínylette azt.

Az argentin peso-t egyébként 1999-ben vezették be, szintén az akkori hiperinfláció miatt. Az értékét az amerikai dollárhoz rögzítették, de nem kötelezték el magukat a dollarizáció mellett. Így 2001 óta folyamatos a peso elértéktelenedése.

A kriptovaluták menthetik meg Argentínát

A Strike, a Bitcoin Lightning Network-ön alapuló digitális tárca, jelen pillanatban azon ügyködik, hogy segítséget nyújtson a küszködő államnak. A világ vezető digitális fizetési platformja elérhetővé tette szolgáltatásait az argentin lakosok számára. Ezáltal szeretnének reményt adni nekik s támogatást nyújtani ezekben a nehéz időkben.

Strike Argentína

Az együttműködés mindkét fél számára nyereséges, hiszen a szolgáltatás így még több emberhez eljut, míg az ország lakosai ki tudják használni a kriptovaluták előnyeit. Ebből kifolyólag nem igazán meglepő, hogy Argentínában az egyik legmagasabb a kriptó adaptáció mértéke.