Argentína végzetes hibát követ el az új szabályozás bevezetésével

Argentína kormánya az anarchokapitalista és libertárius elnök, Javier Milei vezetésével új szabályozást vezetett be, amely előírja a virtuális eszközök szolgáltatóinak kötelező nyilvántartását. Azonban a látszólag pozitív irányba ható új szabályozás teljesen szembe megy a kormány kriptopárti politikájával.

Az új szabályozás ellentmond Argentína kriptopárti politikájának

Az a határozat, amelyet a Comisión Nacional de Valores (CNV) március végén jelentett be, ellentmond Milei kormányának kezdetben bitcoin és kriptopártiként hírdetett álláspontjával. Kritika és aggodalmak hullámát váltotta ki a kriptovaluták szerelmesei és befektetői körében Argentína határain belül és kívül is.

Milei először hibázik a Bitcoinnal

A Forbes tegnap megjelentetett cikke szerint a CNV új követelménye arra kényszeríti a különféle kriptovaluta szolgáltatókat, hogy nyilvántartsa és beazonosítsa a tranzakcióban részt vevő vállalatokat és magánszemélyeket. A tevékenységek közé minden kriptovalutával kapcsolatos tevékenységet beemeltek. Így ide tartozik a kriptovaluta: vásárlás, eladás, küldés, fogadás, kölcsönadás vagy kereskedés tevékenyéséget végző válllalkozás.

Ez a politika, amelyet az argentin szenátus március 14-én hagyott jóvá, azonban nemcsak a helyi, hanem az országon belül külföldről működő vállalkozásokra is kiterjed. A CNV elnöke, Roberto E. Silva határozottan figyelmeztetett mindenkit:

„Akik nem regisztráltak, nem fognak tudni működni az országban”, hangsúlyozva a kormány elkötelezettségét e szabályozás mellett.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a lépés jelentős visszalépést jelent Milei által ígért gazdasági szabadságjogokhoz képest. Milei 2023 decemberében lépett hivatalba pont azzal a vízióval, hogy újjáépítse a nemzetgazdaságot. Ez pedig potenciálisan fellendítheti a Bitcoin és a kriptovaluta elterjedését is Argentínában.

Nem csak szükségtelen, hanem káros is az új kripto szabályozás Argentínában

Manuel Ferrari, egy argentin civil szervezet tagja és a Money On Chain protokoll társalapítója. Egy interjúban adott hangot elégedetlenségének és kijelentette:

„Szörnyű ötlet egy olyan nyilvántartás, amely lehetővé teszi a Bitcoin adás-vétel személyekhez történő rögzítését. A Bitcoin pénz, nem értékpapír.”

Ferrari megjegyzései azt a szélesebben elfogadott véleményt tükrözik, hogy ez a szabályozás nemcsak szükségtelen, de káros is. Az állami bürokratáknak, a megfelelőségi iparágból élő jogászok és haszontalan emberek hadának válik hasznára a szabályozás és teljesen szembemegy Milei korábban nagy dobra vert libertárius elveitől.

Nicolas Bourbon, a KamiPay fizetési megoldás társalapítója azonban egy árnyaltabb perspektívát mutatott be. Bourbon szerint, bár Milei nem támogatja kifejezetten a Bitcoint, tiszteletben tartja a devizaszabadságot és az új Bitcoin szabályozás nem a felhasználókra irányul hanem a nemzetközi intézmények igényeinek kielégítésére történik.

Nemzetközi kritikák érték az argentín kripto szabályozás bevezetését

A szabályozást nemcsak hazai, hanem nemzetközi kritikák is érték.

Max Keizer, a Bitcoin maximalista X-en (korábban Twitteren) fejezte ki csalódottságát. Azzal vádolta Mileit, hogy nem érti a Bitcoin lényegét, és negatív következményeket jósol az ország számára.

„Javier Milei elköveti az első nagy hibát a Bitcoin kapcsán. Soha nem fordított időt arra, hogy megértse a Bitcoin működését, most pedig ő viseli majd a döntésének következményeit.”

Nem véletlenül fáj ez az argentinoknak

Hasonlóképpen, egy argentin Bitcoin felhasználó, Neo (@21Millones_BTC) nehezményezte az új irányelv gyakorlati következményeit. Neo felfedte, hogy az olyan letéti alkalmazások, mint a Bela és a Strike, már korlátozták a Bitcoin átutalásokat az országban, ami ellentmond a kriptovalutákhoz kapcsolódó szabad szellemnek.

„Milei végül is véletlenül, gyenge libertáriusnak bizonyult. Néhány hónappal ezelőttig Bitcoinban fizettem az argentin vállalkozóknak Lightningen keresztül. Most, hogy ez az új „libertárius” kormány hivatalban van, egyik letéti alkalmazás sem engedélyezi a BTC transzfereket. Ennyit a SZABADSÁGRÓL. Ne bízz a politikusokban!” – jegyezte meg.

Argentína a 15. helyen áll a Chainalysis globális kripto elfogadottságot mérő indexében, ezzel is mutatva milyen kiemelt jelentőségű az ország a globális kriptovaluta piacon. Ennek a szabályozási keretnek a bevezetése kritikus fordulópontot jelent az országban, amelynek jövőbeli következményei egyelőre bizonytalanok. Míg a CNV kezdeményezése a Pénzügyi Akció Munkacsoport ajánlásaihoz kíván igazodni, a kriptovaluta közösség azonnali reakciója azt sugallja, hogy nincs kapcsolat a kormány intézkedései és a Milei elnök által állítólag támogatott libertárius értékek között.

A helyi pénz az országban szinte napról napra veszíti el értékét évek, évtizedek óta. Nem bízik a lakosság már a kormány intézkedéseiben, akik kormányról kormányra egyre mélyebbre taszítják az országot. Sokan, Neohoz hasonlóan pont azért váltottak kriptovaluta és Bitcoin tranzakciókra, hogy megőrizzék pénzük vásárló erejét. Bár a külföldi devizák tartása az országban már eddig is korlátozott volt, az új kriptovaluta szabályozással az argentin elnök az emberek pénztárcáján az utolsó szöget veri be a koporsóba.