Argentínában a brutális infláció miatt egyre többen vesznek stabilcoint

A stabilcoinok felkeltették az argentin emberek figyelmét, miután a kabinet egyik vezető tisztségviselője lemondott, az infláció pedig tarthatatlan.

Az argentin gazdasági miniszter távozása után és a folyamatos gazdasági csapás miatt az argentinok felpörgették a stabilcoinok vásárlását. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Tether stabilcoinja, az USDT.

Martin Guzmán gazdasági miniszter múlt szombati lemondása után az argentin peso nagyjából 15 százalékkal esett a DAI és a Tether stabilcoinokhoz képest számos kiemelkedő helyi kereskedési platformon. A stabilcoinok az amerikai dollárhoz vannak kötve, így kevésbé érzékenyek az árfolyam-ingadozásra.

Argentína, az egykori gazdasági nagyhatalom és Dél-Amerika egyik legnagyobb országa, az elmúlt években borzalmas helyzetbe került. Az országot korábban a világ 10. leggazdagabb gazdaságaként tartották számon, ma azonban arról híres, hogy itt van az egyik legnagyobb infláció.

A bankrendszerrel szembeni bizalmatlanság, az amerikai dollárba átvihető peso mennyiségének korlátozása egyre inkább a kriptovaluták felé tereli az állampolgárokat.

Növekszik az argentin stabilcoin piac

Az argentin stabil érme piac az elmúlt évben hatszorosára nőtt. A nemzet a 10. helyen áll a Chainalysis által kiadott Crypto Adoption Indexen. A kriptopénz sok argentin számára a legjobb megoldás a pénzük védelmére.

Becslések szerint az argentin Buenbit tőzsdén múlt vasárnap 300 százalékkal megugrott a kereskedési volumen az előző hetek azonos napjához képest.

Hivatali ideje alatt a lemondott miniszter képes volt csökkenteni Argentína külföldi adósságát, miközben a szegényeknek sürgősségi készpénzsegélyt nyújtott és élelmiszerjegyeket adott.

Májusban azonban az argentin inflációs ráta meghaladta a 60 százalékot. Ezzel egyidejűleg a gázolajhiány és a politikai ellenfelek nyomása miatt Guzman lemondásra kényszerült.

Eközben a kriptovalutákat elérhetőbbé tették az átlagemberek számára részben olyan befektetési eszközökkel, amelyek hídként szolgálnak a hagyományos és a virtuális valuták között.

A kriptovaluta-tranzakciókat lehetővé tevő betéti kártyák már három argentin startup cégnél is elérhetők. Egy patagóniai faluban pedig a vállalkozások már több mint 40 százaléka elfogadja a bitcoint.