Díjat alapítottak az egyik legelső Bitcoin fejlesztő emlékére

A Human Rights Foundation (HRF) egy olyan non-profit szervezet, amely az emberi jogok védelmére fókuszál globálisan, különösen a zárt társadalmakban. A 2005-ben alapított szervezetet Thor Halvorssen Mendoza, egy venezuelai aktivista alapította, igazgatója jelenleg a legendás sakkozó Garri Kaszparov. A szervezet fórumokat szervez vagy éppenséggel közleményekben, levelekben hívja fel a figyelmet emberi jogok megsértésére.

Hal Finney emlékével ismernék el a Bitcoin decentralizációért sokat tevő szereplőket

Ez a szervezet nemrég hozta létre a Finney Szabadságdíjat, az emberi jogok szószólója, a Bitcoin úttörő szoftverfejlesztő Hal Finney emlékére, Finney feleségének jóváhagyásával. Minden felezésben annak adja a szervezet a díjat, aki a legtöbbet tesz a Bitcoinért és az emberi jogokért az adott időszakban. 1 BTC és egy fizikailag megfogható díj jár érte. Az első díjat nem meglepő módon maga Hal Finney kapta, ezzel is elismerve a munkáját a Bitcoin első felezési időszakában, 2009 és 2012 között. A díjat a már elhunyt fejlesztő felesége, Fran vette át és elmondta, hogy a pénzt jótékony célokra adományozza. Azt is kiemelte, hogy reméli, hogy a Bitcoin tovább folytatja azt a szerepét, amit Hal képzelt el neki. Azaz eszköz lesz a személyes és kollektív szabadság megőrzésében.

A 2014-ben ALS-ben elhunyt fejlesztő mindig is szószólója volt az emberi jogok védelmének. És ő volt az első személy, aki Satoshi Nakamoto után üzemeltette a szoftvert és részt vett Bitcoin tranzakciókban. A következő 110 évben 28 díjat terveznek átadni, minden felezési nap utáni napon. A célra a HRF már 33 BTC-t el is különített egy alapban. Azt, hogy ki kaphatja meg a díjat, egy bizottság dönti majd el, benne a Bitcoin közösség elismert alakjaival, mint Farida Nabourema, Lia Neigut vagy Obi Nwosu. A bizottság azt fogja értékelni, hogy a jelöltek mit tettek a Bitcoin technológiájáért való hozzájárulásért vagy éppen a Bitcoin hozzáférhetőségéhez elnyomó rezsimekben, zárt társadalmakban.