Átlagosan napi 6 új kriptopénz BATM-et telepítenek a világban

2018 nem volt egy szemet gyönyörködtető év a kriptogazdaság számára, de azért van pár szegmens, mely ennek ellenére tudott pozitívumot felmutatni. Az egyik ilyen a bitcoin és altcoin ATM-ek növekedésében érhető tetten, mely egy év alatt megduplázódott és már 4000 fölött cirkál. A kriptovaluta árfolyamok fel és le szánkóztak az egész év során, de nem úgy a BATM telepítés, mely lépésről-lépésre közelebb hozza, hogy a bitcoin és a kriptovaluták beépüljenek mindennapi életünkbe.

A Coin ATM Radar friss statisztikái szerint 2018. december 24-én már 4083 BATM volt a világon.

Coin ATM Radar

Ami pedig az egyik legpozitívabb extra infó, amit e kapcsán megjegyezhetünk, hogy naponta átlagosan 6 darab kriptovaluta ATM került installálásra a világon. Az egyik fő kelléke a bitcoin és altcoinok tömeges elfogadottságának, ha minél több utcasarkon, bárban, étteremben és központi helyen megtalálhatóak lesznek a gyors kriptovaluta váltást lehetővé tevő BATM-ek.

A 4083 BATM-ből csak 5 nem kínál bitcoin váltást és e téren piaci kapitalizációjához képest jól áll a litecoin is, melyet 2436 automata kínál. Az ether sincs sokkal lemaradva, 2007-ből lehet vásárolni.

Coin ATM Radar

A többi altnak sincs mire panaszkodnia, a DASH-t több mint 700 helyen lehet váltani és a monero, Zcash és még a dogecoinnak is van ATM-je.

Egy másik grafikonból pedig az is kiderül, hogy a 2018-as ATM-ek többsége az év első felében került telepítésre 1-2 hónappal követve a 2017 év végi csúcs árfolyamokat. A lenti grafikonból az is kiolvasható, hogy ha nem történik változás az árfolyamok terén, vagy ha egyes országok nem állnak még komolyabban a kriptovaluták mögé (vagy pl. Venezuela vagy Irán kényszerből), akkor feltehetően a 2019-es esztendőben nem számíthatnak ilyen arányú növekedésre.

Európát tekintve Ausztria és a közép-európai régió dominálja az eloszlást és több mint 750 darabot tudhat magéinak. Magyarországon 9 darab automata van és ami nagy szám, ha figyelembe vesszük, hogy évekig csak 2 volt a teljes országban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük