ATM-hibák, zárva tartó bankfiókok a sárgamellényesek akciója után

A semmiből indult francia elégedetlenségi mozgalom, a sárgamellényesek hetek óta tüntetnek Franciaország nagyvárosaiban. Egyik friss kezdeményezésük keretében arra kérték a tüntetőket, hogy vegyenek fel a bankszámláikról annyi pénzt, amennyit csak lehet, hogy így ‘ijesszenek rá’ a hitelintézetekre és a kormányra. A jelentések szerint a bankkopasztás fázisokban történik és január 12-én kezdődött. Az akció hatására sok tüntető ATM hibákat, hibaüzeneteket jelentett miközben egyes bankfiókok direkt ki se nyitottak.

Hibaüzenetek, zárva tartó bankfiókokat jelentenek a tüntetők

Az elmúlt kilenc hétben a Gilets Jaunes mozgalom több nagyvárosban, köztük Párizsban és Bordeaux-ban is folyamatosan az utcán van. A mozgalom célja, hogy tüntessen a magas adók, csaló banki praktikák és a magas megélhetési költségek ellen. A sárgamellényesek konkrétan a francia elnököt Emmanuel Macront és a francia bankrendszert okolják gazdasági nehézségeikért. A múlt hét óta pár ismertebb tüntetővezér arra biztatja a mozgalom tagjait, hogy vegyék ki a bankokból az összes pénzüket. A bankok szimultán megrohanása (azaz, a tömeges pénzfelvétel az automatákból és fiókokból) felettébb kényes helyzetbe hozhatja az intézeteket, melyek csak a teljes náluk vezetett lakossági forrásoknak egy töredékét kötelesek a fiókokban őrizni, a többit kihitelezhetik másoknak. Ezt nevezik frakcionális fedezeti bankrendszernek.

A szombaton indult kezdeményezésről így nyilatkozott az egyik főszervező:

“A IX. törvény értelmében legálisan és erőszak nélkül fogunk ráijeszteni az államra a Référendum des percepteurs [adógyűjtők referenduma] révén. Mindenki tudja, hogy az államhatalom nem a kormány kezében van hanem a bankokéban — ha a bankok meggyengülnek, az állam is azonnal meggyengül.”

Majd hozzátette:

Szombaton reggel nyolc órakor úgy szavazunk, hogy kivesszük a pénzünket.

A kezdeményezés nyitott fülekre talált a tüntetők körében, de ugyanúgy a bankok is meghallhatták felhívást: szombaton számos helyről jelentettek ATM üzemzavarokat és állítólagos fiókbezárásokat. Gilbert du Motier újságíró szerint az üzemzavarok hasonlóak voltak a görögországi hitelválság során tapasztaltakhoz, amikor a bankok 60 euróban maximalizálták a felvehető összeget kártyánként. A jelentés szerint a francia kormány hasonló pénzfelvételi szigorításokat tervez.

Mialatt egyre hevesebb viták alakulnak ki a ‘bank run’ körül, a bitcoinisták egyöntetűen támogatják azt és remélik, az onnan kivett összegek egy része az alternatív fizetőeszközökben és a bitcoinban leli meg helyét. Kriptós influenszerek, mint például Max Keiser is arra biztatja a franciákat, hogy vásároljanak bitcoint belőle:

Twitter: “Ha minden francia állampolgár átváltaná a benki letétje 20%-át bitcoinra, akkor a francia bankok összedőlnének és rengeteg vérontást lehetne elkerülni.”

Az ugyanakkor kijelenthető, ha 1-2 millió francia (a sárgamellényesek bőven kitesznek ekkora létszámot) valóban úgy döntene, hogy kiveszi a pénzét a bankokból akkor azonnal nyilvánvalóvá válna a frakcionális fedezeti bankrendszer törékenysége. Köszönhetően decentralizált mivoltának a bitcoint ezzel szemben nem lehet központi banki rendszereken keresztül elhallgattatni és a pénzügyi vezetők, politikusok nem tudnak semmit se tenni azért, hogy megakadályozzák használatát.

Képek: Patrice Calatayu | Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük