A bankok megrohanását tervezik a francia sárgamellényesek

A francia grassroot mozgalom, a Gilets Jaunes – sárgamellényesek – egy a bitcoin (BTC) Proof of Keys akciójához hasonló akciót terveznek.

A “gyűjtők referendumára” keresztelt friss sárgamellényes akció arra kéri a mozgalom tagjait, hogy szombaton vegyék ki a betéteiket, megtakarításaikat a bankfiókokból.

Egy a Facebookra feltöltött videóban a Tahz San névre hallgató aktivista az akcióval szeretne legálisan és erőszak nélkül ráijeszteni a francia államra úgy, hogy azt a sárgamellényes mozgalom rövid történetében még soha nem tette (bár a targoncás minisztériumi kapudöntés és az elhúzódó utcai megmozdulások alapján a mozgalom tagjai is hajlamosak az erőszakra).

“Ez lesz a megválasztott reprezentánsaink legcsúnyább rémálma” nyilatkozta.

A helyi Capital magazin szerint az akció következtében bekövetkező zavarok jelentős kihatással lehetnének a bankszektorra, ha elegendő létszámban részt vennének benne.

A kriptoközösségben a január harmadikai hálózatindulás 10. évfordulójára hirdetett meg hasonló akciót Trace Meyers vállalkozó és befektető. Szerinte az a bitcoin, melyet kriptotőzsdéken, online tárcákban tartanak nem is a tulajdonosaiké, mivel letétbe helyezték egy központi szolgáltatónál, hasonlóan az euró és forint betétekhez a bankfiókokban. Ahhoz, hogy 100%-ban birtokosa legyen valaki a bitcoinjainak, azt offline tárcákban, szoftver tárcákban vagy papírra kinyomtatva kellene tartani, melyhez minden esetben járnak privát kulcsok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük