Bitcoin atomcsere a Qtum blokklánca és a Bitcoin mainnet között

A Qtum blokklánc platform Bitcoin blokkláncát vegyíti az Ethereum Virtuális Gépével (EVM) a decentralizált applikációk fejlesztéséhez és az imént hajtotta végre első bitcoin atomcseréjét a Bitcoin mainneten.

Ez az első jelentős lépés az atomcserék történetében. Az atomcsere (atomic swap) egy olyan megoldás, ahol a hálózaton lehet átváltani, tranzaktálni a kriptovaluták között két független blokklánc között nélkül, hogy külső félre, mint például egy kriptotőzsdére lenne szükség. A Bitcoin történetében óriási előrelépést jelent, mivel így átjárhatóvá válik a Bitcoin mainnet hálózata és más blokkláncok, anélkül, hogy harmadik felet kellene bevonni.

Az atomcserék nem kimondottan újdonságok, mivel pár hónappal korábban már a Lightning hálózat és az Ethereum ERC-20 tokenhálózat között is hajtottak végre atomcserét.

A Qtum blogbejegyzése szerint, a megoldás gerincét és a blokkláncok közötti tranzakciót a Hash Time-Locked ügyletek (HTLC) teszik lehetővé, amit magyarul talán hashidő-zárolt ügyletekként fordíthatnánk. Röviden a HTLC annyit tesz, hogy zárolja a forrásokat a tranzakcióban arra az időre, míg mindkét blokklánc konfirmálja a tranzakciót (azaz, mindkét blokkláncon konfirmálásra kerül az adott tranzakciót tartalmazó blokk). Amennyiben az egyik fél sokáig nem konfirmálja az így küldött összeget, akkor minden visszaáll a régibe, az adott összegek pedig visszautalásra kerülnek a tranzakciót lebonyolító eredeti walletekbe.

A Qtum csapat

A teljes folyamatot így írja le a bejegyzés:

  • Pityu végrehajt egy hashidő-zárolt ügyletet a Qtum blokkláncán ás átutalja a QTUM-ot Cinderellának.
  • Cinderella ellenőrzi a tranzakciót.
  • Amennyiben jóváhagyja a tranzakciót, akkor Cinderella egy hasonló tranzakciót hajt végre, ahol bitcoint utal át Pityunak.
  • Pityu is auditálja a tranzakciót.
  • Ha a tranzakció jóváhagyásra kerül, akkor Pityu kikéri a BTC-jét.
  • Cinderella ezután egy titkos kód felhasználásával szintén aktiválja a tranzakcióját.
  • Cinderella kikéri a QTUM-ját a kezdeti tranzakcióból.
  • Ha az időzárban meghatározott időn túl történik mindez, és Cinderella nem kérte ki a tokenjét, akkor Pityu visszautalja a tokent.

A múlt évben a Qtum óriási lépéseket tett az átjárhatóság és a nagyobb elfogadottság irányába. A csapatuk szerint az atomcsere csupán egyik jelentős lépés a Lightning hálózat és a Qtum blokklánc átjárhatósága felé vezető fejlesztések sorában.

Miért hasznosak az atomcserés tranzakciók?

Az atomcsere a kriptovaluták egyik legfőbb problémáját orvosolják, azt, hogy nem lehet közvetlenül átváltani két különböző típusú kriptopénzt anélkül, hogy egy köztes harmadik félre ne kelljen hagyatkozni.

Az atomcsere kiiktatja a harmadik felekben szükséges bizalom intézményét, mert a blokkláncok közötti értékcserét közvetlen, automatizált matematikai formula alapján, emberi beavatkozástól mentes környezetben hajtja végre.