Átverés lenne a 60%-os NFT kamat?

A napokban indult egy őrülten nagy kamatokat ígérő online tanfolyam, most pedig utánajárunk, hogy mi is az igazság: átverés-e a 60% Defi-NFT kamat? Okkal hisszük, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az átverés, de tényleg ez lenne a helyzet?

Gyakoribb kripto csalások

A legtöbb csaló rafináltan olyan átveréseket csinál, ami nem, vagy csak nehezen bizonyítható, mint például az évekig növekedni képes BitConnect piramisjáték. Ezekben az átverésekben az a közös, hogy általában nem mi birtokoljuk a coinjainkat amíg az kamatozik. Egy olyan zárt rendszerbe kell beutalnunk, ahol nincs garancia arra, hogy az óriási kamat mögött fedezet van, így tehát a weboldal tulajdonosa bármikor kiírhatná, hogy óriási a nyereségünk – a laikusok ilyenkor szokták azt mondani, hogy de hát ott van, hiszen látom, csakhogy amit valójában látunk, az egy weboldalon megjelenő szám, nem pedig az igazi Bitcoin. Ha a platform összes felhasználója megpróbálná kiutalni a vagyonát, akkor hamar kiderülne, hogy a többség hoppon maradt, mivel a valóságban sokkal kevesebb coinnal rendelkeznek, mint amennyit jóváírnak a felhasználók számláján.

Defi farming – alacsony kamatok

Ezzel szemben a Defi farming avagy hozamvadászat egy valós, likviditásbiztosító szolgáltatás. A kamatokat azért kapjuk, mert a decentralizált tőzsdék pool-jaiban likviditást biztosítunk a kereskedőknek. A Defi kamatok jelenleg viszont nagyon alacsonyak a növekvő kínálat miatt. Nagy kamatok csak shitcoinok pool-jaiban elérhetőek, amivel az a probléma, hogy a shitcoinok tartása önmagában is veszélyes. Ha Bitcoint vagy Ethereumot szeretnénk kamatoztatni, akkor sajnos csak 1-2%-os hozamra számíthatunk.

Emiatt egyébként a Defi-vel foglalkozó YouTube videósok egy része arra kényszerült, hogy új lehetőségeket keressen nézőinek, és hát ezek közül a lehetőségek közül meglehetősen sok piramisjáték gyanús (a HEX projektről például könyveket lehetne írni, mivel zseniálisan magyarázza ki magát, és definíció szerint tényleg nehéz a piramisjátékokhoz sorolni, de valójában jelenleg semmi fundamentum nincs mögötte, csak az, hogy az emberek veszik, hogy kamatozzon – pont mint bármelyik piramis coint)

Átverés lenne a kurzus?

A kurzus készítője azt állítja, hogy 60% éves kamatot lehet elérni NFT alapú kölcsönökkel, ráadásul Ethereumban. A weblapján egy kis nézelődés után az is kiderül, hogy a hitel protokoll decentralizált, tehát nem egy random piramis platformra kell beutalni coinokat, hanem a saját Metamask tárcánkban tárolhatjuk őket, ami mindenképpen bíztató jel.

Az egyetlen kérdés tehát, hogy mégis ki hajlandó 60%-ot fizetni a kölcsönért, és miért? Hol itt az átverés?

A bemutatkozó videó megtekintése után kiderül, hogy egyrészt hatalmas likviditás hiány van ezen a piacon (ezért a magas kamatok), másrészt ez azért egy rizikósabb befektetés. Ha túl nagy összeget adunk kölcsön, és idővel a fedezetként lefoglalt NFT értéke csökken, akkor előfordulhat, hogy a záráskor egy értéktelen NFT-t kapunk vissza a coinjaink helyett. A kurzus azt ígéri, hogy a kockázatok csökkentését tanítja meg videó leckék formájában, de fontos megjegyezni, hogy ez a rizikó sosem lesz nulla.

Továbbá nincs arra garancia, hogy képesek leszünk ilyen nagy kamatot elérni később is. Ugyan a 30 napos pénzvisszafizetési garanciát kapunk, ha 30 napon belül nem tudunk kölcsönt adni, ettől függetlenül benne van a pakliban, hogy a kamatok pár hónap/év múlva csökkenhetnek.

A kurzus ingyenes leckéiben lévő eredményeket eleinte nehéz volt elhinni (tekintve hogy egy táblázat, amit nem lehet ellenőrizni), viszont a kurzus nyilvános tárcája ellenőrizhető, ami így már hiteles, habár sok tranzakciót még nem mutat a tárca.

Konklúzió

A kurzus nem tűnik átverésnek, de a terület rizikós lehet, főleg azoknak, akiknek nincs tudása a témában. A videó alapján sem kapja az ember azt a benyomást, hogy egy minden hájjal megkent piramisépítőre bíznánk a coinjainkat, meg megint csak plusz pont, hogy a tárca tartalma a blokkláncon leellenőrizhető (https://www.youtube.com/watch?v=nX73_ztf7Ew). Mindenesetre semmiképpen sem javasolt az összes coint NFT hitelbe fektetni, hiszen az NFT piac alakulása nagyban befolyásolja a hitelek sikerét.

Ez a cikk az átverések leleplezésére hivatott, nem helyettesíti a saját kutatómukát (mivel mi is tévedhetünk), ezért nagyon fontos, hogy mielőtt bármibe befektetsz, alaposan járj utána a legkisebb felmerülő furcsaságoknak is.