A Bitcoin DeFi piac szereplői és az elérhető hozamok

Az egyre növekvő decentralizált pénzügyi (DeFi) piac az Ethereum (ETH) mellett már más blokkláncokon is megjelent. Egyesek számára meglepő lehet, hogy a Bitcoin hálózaton is elérhetőek már DeFi megoldások.

A DeFi és a Bitcoin kapcsolata

A Bitcoin Layer 2 (L2) okosszerződéses protokollok, mint például a RootStock (RSK) vagy a Stacks által működtetett és a Bitcoin által biztosított DeFi alkalmazások azzal a céllal jelentek meg, hogy a Bitcoinra épülő újgenerációs pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak.

Bár a Bitcoin DeFi piaca még mindig kicsi ahhoz képest, ami az Ethereumon, a Binance Smart Chainen és más népszerű DeFi portálokon elérhető, a decentralizált Bitcoin alapú termékek piaca is egyre jobban növekszik.

Jelenleg a Bitcoin DeFi piacán a legnépszerűbb tevékenységek közé tartozik a hitelezés, a kereskedés, a staking és a stabilcoinok kibocsátása.

Bitcoin alapú decentralizált pénzügyi alkalmazások, amelyeket érdemes megnézni

Érdemes közelebbről is megnézni a következő Bitcoin DeFi platformokat, valamint azt, hogy ezek jelenleg milyen decentralizált termékeket és szolgáltatásokat kínálnak.

Sovryn

A Sovryn egy decentralizált bitcoin kereskedési és hitelezési platform. Ez az alkalmazás egy nem-letétkezelő, engedély nélküli protokoll, amely okosszerződéseket használ BTC kölcsönzésre, hozamvadászatra és margin kereskedésre.

A Sovryn az RSK-ra épül, és számos előnnyel rendelkezik az Ethereumon blokkláncon futó tokenizált BTC-vel szemben. Ezen előnyök közé tartozik például a jobb tárolás és adatszerkezet, valamint az alacsonyabb tranzakciós díjak.

A Sovryn segítségével kamatot lehet keresni azáltal, hogy BTC-t kölcsönzöl a kölcsönfelvevőknek és a margin kereskedőknek, ezenkívül Bitcoinnal is lehet kereskedni USD-stabilcoinokkal. A Sovryn további funkciói közé tartoznak az automatizált market maker (AMM) poolok és a hozamvadászat.

Money on Chain

A Money on Chain egy Bitcoinnal fedezett stabilcoint, egy kamatozó digitális eszközt, valamint egy decentralizált tőkeáttételes tőzsdét kínál a BTC tokenek tulajdonosainak.

A Money on Chain célja, hogy megoldja a Bitcoin volatilitásának problémáját, és csökkentse a más stabilcoinoknál – például a hagyományos bankszámlák vagy a kevésbé fejlett decentralizált hálózatok használata esetén – tapasztalható kockázatokat.

Ennek érdekében a Money On Chain a stabilcoin fedezeteként BTC-t használ. A fedezetet nem valamilyen harmadik fél bankszámláján tartják, hanem ezt az RSK okosszerződések biztosítják, amelyeknek a fedezetét a BTC-hez 1:1 arányban kötött token adják.

A Money On Chain négy tokenen alapul, ezek közt van a Dollar on Chain (DOC) – egy USD árfolyamához kötött stabilcoin token, a BitPro token (BPro) – a Bitcoin tulajdonosok számára készült token, valamint a BTCx, amely egy tőkeáttételes Bitcoin long pozíciót képvisel. A protokoll negyedik tokenje a Money on Chain (MOC) token, amely a platform irányító tokenje.

Atomic Finance

Az Atomic Finance lehetővé teszi a Bitcoin tulajdonosok számára, hogy hozamot termeljenek a BTC-jükön, miközben megtartják a letétet egy fedezett vételi stratégián keresztül, amelyet a DLC-k (Discreet Log Contracts) működtetnek. A fedezett vételi opció egy token birtoklását és egyidejűleg egy vételi pozíció eladását jelenti a tokenre vonatkozóan, az opciós prémium pedig a bitcoin tulajdonos által elért hozamot adja.

A DLC-k lehetővé teszik a nem letétbe helyezett spekulációkat közvetlenül a Bitcoin-hálózaton. A Bitcoin biztonságát rugalmasabb okosszerződésekkel kombinálva a protokoll nem letéti jellegű hozamokat biztosít olyan pénzügyi derivatívákon keresztül, mint a vételi és eladási opciók.

A protokoll jelenleg béta-verzióban fut, a jövőben további fejlesztések várhatóak.

AlexGo

Az AlexGo egy nyílt hozzáférésű decentralizált pénzügyi protokoll, amely a Bitcoinra épül és a Stacks blokkláncon működik. A Stacks csatlakozik a Bitcoinhoz, lehetővé téve olyan okosszerződések és digitális eszközök működését, amelyek kiaknázzák a Bitcoin biztonságát, tőkéjét és hálózati képességeit.

Az AlexGo segítségével többek között rugalmas kamatozású Bitcoinokat lehet kölcsönként felvenni. Emellett kamatot lehet szerezni a Bitcoinnal ha hitelként kínáljuk, maximalizálni lehet a nyereséget a BTC long pozíciókkal, és menedzselni lehet a kockázatot a BTC short pozíciókkal.

Fontos megjegyezni, hogy az AlexGo még nem működik éles környezetben, jelenleg még csak a testnet megoldása fut.

DeFiChain

A DeFiChain egy decentralizált protokoll, amely pénzügyi szolgáltatásokat kínál a Bitcoin-hálózat segítségével. A protokoll egy hibrid proof-of-stake (PoS)/proof-of-work (PoW) mechanizmusra épül, és Merkle root-on keresztül a Bitcoin blokklánchoz van rögzítve, ami további biztonságot biztosít a működéséhez.

Továbbá, a platform saját tokenjének, a DFI-nek a használatával kölcsönözni lehet a fedezettel biztosított rendszereken keresztül, tokeneket lehet becsomagolni, eszközöket lehet tokenizálni, valamint cserére is lehetőség van a decentralizált tőzsdén.

A cikk írásakor a DeFiChain több mint 800 millió USD-t zárolt már az okos szerződéseiben.

Tropykus Finance

A Tropykus Finance szintén egy decentralizált pénzügyi protokoll, amely a BTC befektetőket igyekszik összekapcsolni a feltörekvő piacok, például a latin-amerikai DeFi lehetőségeivel. A protokoll az RSK okosszerződéseket aknázza ki, hogy decentralizált hitelezési és kredittermékeket kínáljon, amelyeken kamatot lehet keresni.

Az eddig bemutatott alkalmazásokon kívül érdemes még kiemelni további Bitcoin-alapú DeFi alkalmazásokat, ilyen a Defiant és az rLending.

Bitcoin DeFi

Milyen hozamokkal kecsegtetnek a Bitcoin DeFi-k?

Egy olyan időszakban, amikor a tradicionális pénzügyi szolgáltatók nagyon alacsony kamatokat kínálnak, a bitcoin-hitelezők átlagon felüli hozamokat érhetnek el mind a CeFi (központi finanszírozás), mind pedig a DeFi hitelezési platformokon.

Például a hozamtartomány alsó végén található Gemini Earn lehetővé teszi, hogy akár 1,49% APY-t (éves százalékos hozam) is keress a BTC-den. Másrészt a BlockFi akár 5%-os APY-t is kínál a platformon elhelyezett bitcoinbetétekre. De hasonló rátákat kínál a magyar InLock, a Nexo vagy éppen a Binance és a Crypto.com is.

Ami a Bitcoin-alapú DeFi-t illeti, itt van néhány jelzett hozam.

 • Tropykus Finance
  4.00% APR (éves százalékos ráta) a rBTC mikromegtakarításokon
  7.64% APR a DOC tokenen
  2.16% APR a RIF tokenen
 • Sovryn
  4.55% APY a rBTC-n
  158.61% APY aSOV/rBTC AMM-en
  202.52% APY a XUSD/RBTC AMM-en
 • Money on Chain
  28.50% APR BPro Token histórikus teljesítmény
  13.73% a MoC stakingen

A decentralizált pénzügyi protokollok a Bitcoin segítségével történő biztosítása a jelenleginél szilárdabb DeFi rendszert biztosíthat.

Azt azonban csak az idő dönti majd el, hogy a most nagyrészt Ethereumot kedvelő “DeFi szereplők” átállnak-e a Bitcoinra vagy sem. Ezt főleg a kecsegtető hozamok tudják befolyásolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük