70 év börtönbüntetést kaphat a BitConnect alapítója

Az amerikai igazságügyi minisztérium a napokban nyilvánosságra hozta Satish Kumbhani, a BitConnect alapítója elleni vádiratát, melyből kiderült, hogy a Ponzi sémára épülő csalás keretében mintegy 2,4 milliárd dollárt sikerült bezsebelnie áldozataitól.

A kormány a férfit összeesküvéses táviratcsalással, ármanipulációval, engedély nélküli pénzátutalási tevékenységgel és pénzmosással gyanúsítja. A vádirat szerint a BitConnect piramisjátékként működött, és az egykori befektetőit az újabb befektetőktől gyűjtött pénzből próbálta magánál tartani. A platform egyik sajátosság az volt, hogy az érdeklődők „kölcsön tudtak adni” egy kereskedőrobotnak, ami elvileg tetemes hozamok elérésére volt hivatott, majd később Kumbhani konkrétan mindenféle őrülettel bepróbálkozott, hogy minél több embert csábítson magához.

Szomorú igazság

Ahogyan azt a vádiratban is írják, Kumbhani váltig állította, hogy a projekt garantált profitot ígér, a szorgosan megszerzett pénzzel a platform ugyanakkor csak látszólagosan csinált bármit is, ha pedig elég jól állt a platform szénája, a vállalat vezetése minden feltűnés nélkül zsebre rakta az egészet. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a férfi és társai, hogy kijátsszák a rendszert, a csalásból származó bevételeket tárcákon és kriptptőzsdéken keresztül körbe-körbe forgatták és cserélgették.

A vádirat szerint Kumbhani arra utasította a lelkes befektetőket, hogy csalárd módon manipulálják a BitConnect digitális valutájának, a BitConnect Coin (BCC) árfolyamát, hogy a piaci kereslet hamis látszatát keltsék. A 2016 februárjában a platformot erőteljes közösségi médiareklám vette körül, és 2017 decemberére a CoinMarketCap.com szerint az érmével már 463,31 dolláros történelmi csúcson kereskedtek.

Az utolsókig harcolt, most 70 év börtönbüntetés várhat rá

Ma már pusztán 0,60 dollár körül mozog BCC értéke. Árfolyamzuhanása egyébként a 2017-es és 2018-as év eleji kriptokrach idején kezdődött. 2018 januárjában Texas és Észak-Karolina állama felszólította a vállalat vezetőit, hogy hagyja abba a szolgáltatását. A BitConnect ugyan bejelentette, hogy bezárja platformját, felajánlotta, hogy kifizeti a befektetőket, de érdekes módon ahelyett, hogy a befektetett pénzüket készpénzre váltotta volna, a platform BCC-t küldött az egykori híveinek. Később, 2021 szeptemberében egy Glenn Arcaro nevezetű férfi, aki a BitConnect őrült megszállottja volt, bűnösnek vallotta magát a szövetségi bíróságon, amiért részt vett a „masszív összeesküvésben”, és félrevezette a befektetőket ígéreteivel és technológiájával.

Az amerikai ügyészség és bűnüldöző partnereink elkötelezettek amellett, hogy igazságot szolgáltassanak a kriptovaluta csalás áldozatainak” – jelentette ki Randy Grossman, helyi ügyész.

Ha a BitConnect alapítóját a vádiratban említett összes pont alapján elítélik, akár 70 év börtönbüntetésre is számíthat.