Augusztusban jön a Litecoin felezés, nagy a készülődés a határidős piacokon

A litecoin (LTC) határidős kereskedési párainak nyílt pozíció értéke meghaladta a 420 millió dollárt, ami 22%-os növekedés az előző évhez képest.

A CoinGlass adatai alapján utoljára 2021 decemberben volt ilyen magasan a derivatív nyílt pozíciók dollárértéke, tehát a ciklus bikapiacának utolsó heteiben, amikor az LTC árfolyama még a ~200 dollárt nyaldosta, a mostani ~91 dollárral szemben. A nyílt pozíciók azokat az ügyleteket jelentik a határidős piacokon amik meg nem kerültek zárásra. Gyakran használják az adatod az adott eszköz iránti érdeklődés tendenciáinak mérésére.

Az elsődleges befolyásoló tényező az ugrás mögött egyértelműen az augusztus 5-én bekövetkező blokkjutalom felezés, amikor a 2 és fél percenkenként generált Litecoin hálózati blokkok jutalma 12.5 LTC-ről 6.25-re csökken. Mint tudjuk, a Litecoin anno mint egy Bitcoin fork indult, és ugyan néhány paraméterében más (pl. más még a felezés időtávja, a két és fél perces blokkgenerálási idő intervallum miatt a felezés 840 000 ezer blokkonként következik be), mint a Bitcoin, de szinte egy az egyben ugyanazt az árfolyamtrendet követi, mint a BTC, habar jóval kisebb volumenben és kapitalizációval.

De nem csak a határidős nyílt pozik tekintetében mérhető az érdeklődés ugrása hanem a hálózati bányászati hashkapacitás terén is. Az összesített számítási teljesítmény a Litecoin hálózaton január elseje óta 560 terahashről 730 terahashre ugrott, ami 30%-os növekmény 5 hónap alatt.

Az LTC árfolyama közben szinten szépen emelkedik, január óta 70 dollárról az aktuális 91 dollárra kúszott fel, ami megint csak 30%-os emelkedés. A korábbi 2019-es Litecoin felezés kapcsán megfigyelhető (lásd a cikkünket 2019-ből), hogy 2019-ben januártól augusztus 1-ig, az árfolyama megduplázódott a felezés előtt úgy, hogy június végén lokális csúcsot állított fel, +320%-on volt az év elejéhez képest.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek