Feleződik hamarosan a Litecoin. Mi fog történni és mit kell tudnod róla

A Litecoin kódjába beépített szabály szerint a bányászoknak járó jutalék hamarosan feleződik, így a volumen alapján negyedik legnagyobb kriptovaluta bányászainak kevesebb munkadíj jut a tranzakciók után.

Körülbelül öt napon belül végbemegy az ütemezett jutalékfeleződés, amelynek a célja, hogy megtartsa a kriptovaluta vásárlóerejét. Ma még a jutalék 25 Litecoint (kb. 2500 USD) ér egy blokk után, ami augusztus 5-én 12.5 Litecoinra (1250 USD) csökken blokkonként. Ezzel az átállással a protokoll szerint jóval kevesebb Litecoin kerül majd a piacra.

A feleződés nagyon hasonlít a kamatláb emelésére, amit általában a nemzeti bankok kezdeményeznek az infláció elleni harcban. A befektetők általában heves eszközvásárlással reagálnak ezekre a szituációkra, így most is az várható, hogy a Litecoin vásárlások száma megugrik. Azonban nagy nyerészkedés nem igazán képzelhető el, ugyanis a kínálatcsökkentést a hozzáértő befektetők már beárazták a Litecoin árfolyamba.

A Litecoin értéke megduplázódott az első negyedévben

Litecoin árfolyam 200%-ot emelkedett január óta | TradingView

A Litecoin árfolyam, amivel 30 dolláron kereskedtek január 1-én, az első negyedév végére 60 dollárra kúszott fel. Ez volt a kriptovaluta legjobb negyedéve mióta kereskednek vele.

Az LTC tehát jól termelt az első negyedévben a befektetőknek, különösen ha figyelembe vesszük azt is, hogy a Bitcoin árfolyama nem igazán mozdult ebben az időszakban.

Az LTC piacán még a Bitcoinnál is hamarabb megjelent a bika, az árfolyam először egészen 140 dollárig száguldott júniusban, aztán beesett 80 USD-re júliusra. A hashráta, azaz a bányászáshoz szükséges számítási kapacitás egészen 583.81 TH/s-ig emelkedett július 14-én, ami 258%-os növekedés a 2018. decemberi 146.21 TH/s-hez képest.

Litecoin árfolyam: a történelem ismétli önmagát?

A Litecoin árfolyam júliusi visszaesése pár hónappal hamarabb jött, ha összehasonlítjuk a korábbi feleződés körüli időszakban lejátszódott eseményekkel, ami 2015. augusztus 25-én zajlott le. Akkor a LTC ára januárban érte el a mélypontját 1.12 dolláron, majd 8.72 dollárra mászott júliusig, és csak augusztus végén esett vissza 2.55 dollárra. A következő időszakban aztán az árfolyam egy 2.5-5.5 dollár közötti szűk sávban mozgott egészen 2017. áprilisáig, amikor újra kilőtt.

Ha történelem ismétli önmagát, akkor az LTC árfolyam most is kevés kilengést hoz majd, feltéve ha a Bitcoin árfolyama nem kavar be, és nem emelkedik 20.000 dollárig.

A bányászok száma is csökkeni fog a feleződés után

A blokkok után kapott jutalék körülbelül 50%-ot esik majd, ami erősen kihat a bányászat jövedelmezőségére is. A bányászat nehézsége, ami azt méri mennyire nehéz egy újabb blokkot hozzáadni a blokklánchoz, ritkán egyenlítődik ki rövid időn belül. Ezért a bányászok egy része átpártol majd más kriptovalutákra, és a hashráta eléggé visszaesik.

A számítási kapacitás azonban a következő hónapokban megnövekedhet, ha az infláció a mostani 8.4%-ról 4% körülire esik vissza, ami javítani fogja az LTC árfolyamát is. Ez majd kompenzálni fogja a bányászok mostani profitcsökkenését.

Azt is meg kell még jegyeznünk, hogy a legutóbbi feleződéskor a hashráta 15%-ot esett, majd a következő két hétben normalizálódott.

Vajon a történelem most is megismétli önmagát? Mit gondoltok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük