Ausztrália bankkártya adatok által tartja ellenőrzés alatt lakosai hollétét a koronavírus apropóján

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az állam következmények nélkül és kedvére tehet azt, amit szeretne? Miért olyan fontosak a bankkártya adatok és hogyan óvhatjuk meg azokat? Jelen esetben a magánélethez való jog megsértéséről van szó, amely komoly kockázatnak teszi ki az állampolgárokat. Arról már nem is beszélve, hogy teljesen ellehetetleníti számukra a mindenkinek kijáró intim szféra megőrzését. Bicskanyitogató kérdéskör ez a javából. 

A készpénzt és annak használatát övező nézeteltérés már a pandémia kitörését megelőzően is megosztotta a társadalmat, azonban azóta még inkább csak ellentétes irányba húz a két tábor. A legtöbb kormányigazgatás és a hasonló hatósági szervek világszerte természetesen a nyomon követhető fizetési módokat részesítik előnyben. Sőt, rendkívül nagy törekvéseket is tesznek annak érdekében, hogy a civilek az efféle fizetési formákat alkalmazzák túlnyomórészt a mindennapokban.

A Covid19-világjárvány ürügyén ez még nagyobb visszhangot kapott, amit a kormányok értelemszerűen remekül ki is használnak. Viszont az irányelv, amely az ilyesfajta fizetési eljárásokat szabályozza, enyhén fogalmazva is megkérdőjelezhető. Könnyű szerrel lehetővé teszi az államvezetések számára az emberek felügyeletét (s ezáltal korlátozását is) bankkártyás adataik alapján.

Ausztrália most átlépte a határt

A tavalyi év végén még csak rebesgették, hogy Ausztrália nyomon szeretné követni a kártyás fizetéseket a vírus megfékezésének érdekében, most pedig úgy tűnik ez sikerült is nekik. Friss források szerint az utóbbi időben rengeteg ausztrál állampolgár kapott felszólítást annak okán, hogy vonuljon önizolációba azt követően, hogy olyan létesítményben fizetett kártyájával, ahol fertőzött személy is tartózkodott. Így az adott személynek bankkártya adatai ellenőrzését követően az állam által előrendelt, önkénytelen karanténba kellett vonulnia. Némi töprengésre ad okot a helyzet, hiszen ekképpen mi marad meg az ember számára a saját, privát életéből?

Ausztrália részéről ez egy hihetetlenül kiábrándító húzás volt, amelyet mindössze azért tettek meg, hogy ellenőrizhessék és kontrollálhassák lakosaikat a koronavírus ideje alatt. Azonban nem csak a szigetország vetemedett ilyen elhatározásra, Dél-Korea kormánya is ehhez hasonló intézkedéseket léptetett érvénybe a bankkártya adatok kezelését illetőleg.

Tehetünk adataink védelmében bármit is és ha igen, mégis hogyan?

Az egyetlen elképzelhető lépés magánszféránk megóvását illetően az az, hogy alternatív lehetőségek után nézünk és teljes mértékben elhatárolódunk a legközkedveltebb platformoktól (ergo Google, Microsoft és társaik).

Összességében a kriptovaluták jelenthetik a megoldást a problémára, mivel minden olyan feltételnek megfelelnek, amely az ügy kapcsán felmerülhet. Decentralizált fizetőeszközként nem tartoznak egy állam fennhatósága alá sem, így semmiféle adatot sem kell szolgáltatniuk számukra (a bankokkal ellentétben). A tranzakciókat nem lehet nyomon követni, illetve mint például a Bitcoin Lightning vagy mondjuk a Monero esetében, abszolút névtelenül zajlik az átutalás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.