Ausztrália a COVID megfékezésére a bankkártyás fizetéseket is nyomon követné

Ausztrália azt tervezi, hogy automatikusan regisztrálja az emberek bankkártyával történő fizetéseit a koronavírus-járvány terjedésének nyomonkövetése érdekében. 

A világ országainak vezetői újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő a COVID-19 okozta járvány megfékezésére. Sajnos ezek többsége két lábbal tipor bele az emberek szabadsághoz való jogába. Ausztrália viszonylag jól kezelte a koronavírus okozta drámai helyzetet, de ennek bizony nagy ára van. A közösségi médiában a kormány drasztikus döntéseit kritizálók megfizetnek posztjaikért. Tehát a szólásszabadság már csak utópia. Most az adatvédelemhez való jogától fosztanák meg az állampolgárokat. A fizetésekről ugyanis automatikusan nyilvántartást vezetnének, amellyel – a kiötlők szerint legalábbis – nyomon tudnák követni a covidosok kontakjait.

Az ausztrál egészségügyi osztály pénteken egy jelentést tett közzé, National Contact Tracing Review elnevezéssel. A 92 oldalas dokumentumban különféle technológiák használatát javasolják a koronavírus nyomonkövetéséhez. Azt írták, hogy a vakcina megjelenése után is mindent meg kell tenni azért, hogy a vírust féken tartsák. Tehát hiába lesz oltás, a megfigyelés megmarad.

Az ausztrál kormány azt állítja, hogy a jelenlegi nyomon követési módszerek nem megfelelőek. A kontaktkutatás során például kézzel írt nyilvántartásokat vezetnek a nyilvános helyeken, úgy mint az éttermekben, és így rögzítik az oda belépők elérhetőségeit. Ez azonban lassú és körülményes. A COVIDsafe nevű kontaktkutató alkalmazás ezer sebből végzik, mint ahogyan más országokban is, így az állam szerint azt nem lehet hatékonyon alkalmazni a koronavírus megállítására. Ezért a jelentésben egy olyan megoldást javasolnak, amely a bankkártyás fizetéseket követné nyomon.

Ezt úgy tudnák csak kivitelezni, ha az ország államai és a bankkártya szolgáltatói között megállapodást kötnének. Ehhez azonban meg kell változtatni a jelenleg érvényben lévő adatvédelmi szabályokat, melyek kimondják, hogy nem lehet rögzíteni az emberek pozícióját a bankkártyás fizetések alapján. Tehát amikor valaki egy üzletben bankkártyával fizet, automatikusan rögzítésre kerülne a fizetés helye és ideje.

Az államok nyomon követnék a tranzakciókat és digitálisan továbbítanák az adatokat az illetékes szerveknek. Az Egészségügyi Minisztérium szerint követni kellene a légitársaságok segítségével az utaslistákat, a különféli kormányzati adatbázisokat és a határátlépéseket is.

A jelentés szerint az információmegosztás nem működik megfelelően, a COVIDsafe alkalmazás pedig csak pénzkidobás volt, hiszen a 70 millió dolláros applikáció segítségével nem sikerült állami és területi szinten a covidos esetek kontakjait hatékonyan felkutatni.

További érdekes cikkeink a témában: