Ausztrália is beáll a sorba – kriptovaluta szabályozás a láthatáron

Úgy tűnik Ausztrália is beadta a derekát s a szigetország kormánya a 2022-es év egyik fő feladatának a kriptoszektor szabályozását tűzte ki. Az utóbbi időben valóságos trenddé nőtte ki magát a digitális eszközök ágazatára vonatkozó rendeletek életbe léptetése. Így a világ más államaival egyetemben az ausztrálok is idejét látták az intézkedéseknek. 

Ausztrália államigazgatása a napokban jelentette be, hogy olyan tervezetek kerültek elfogadásra, amelyek alapjaiban újítanák meg a helyi pénzügyi rendszert. Értelemszerűen az egyéb szférák mellett a kriptovalutákra is vonatkoznak ezek az ígéretek.

A tervezett szabályozások többek között a digitális eszközök adásvétele és birtoklása utáni adózásra terjednének ki, valamint a digitális bankokra és kriptotőzsdékre. Ezenkívül fontos szempontnak tartják a befektető-védelmet is, illetve az illegális ténykedések megakadályozását.

Ausztrália szabályozás

Ausztrália azon törekvése, hogy valamiféle módon szabályoknak vesse alá a digitális valutákat, már 2021-ben kezdetét vette. Jane Hume, ausztrál miniszter és szenátor szerint a kabinet arra törekszik, hogy minden kriptóban érdekelt egyén eleget tegyen az érvényben lévő határozatoknak.

„Az ország kormánya nem tud kezeskedni az állampolgárok által birtokolt kriptovalutákért, ahogy értékes műkincsekért vagy megvásárolt üzletrészekért sem – nem is áll szándékában. Arra azonban képes, hogy rendeleteken keresztül kieszközölje a tőzsdéktől, a brókerektől és az ellenőrző szervektől a megfelelő hozzáállást. Ezáltal sokkal biztonságosabbá és megbízhatóbbá válik a szektor”, nyilatkozta Hume.

Továbbá, a szabályozások mellett 3 kulcsfontosságú dokumentum is napvilágra kerül majd, amelyek szintén a pénzügyi rendszer módosítására fókuszálnak. Ha mindez nem lenne elég, Ausztrália pénzügyminisztériuma jelen pillanatban egy, a kriptopiacra vonatkozó működési engedély kibocsátásan buzgólkodik.

Annak ellenére, hogy ilyen mértékű szigorítások bevezetését tervezik, Ausztrália kifejezetten kripto-barát országnak számít s ez remélhetőleg így is marad.