Ausztrália végleg elesett: állatokat mészárolnak le a COVID jegyében

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elképesztő korlátozásoknak már sohasem lesz vége Ausztráliában. A COVID-19 megfékezése jegyében bilincs kerül az ellenszegülők csuklóján, a hatóság házról házra járva tesztel, a menhelyen lévő állatokat pedig kivégzik… 

Arról már mi is többször írtunk, hogy a COVID-hisztéria közepette milyen abszurd dolgokat találnak ki egyes országok kormányai. Ausztrália azonban úgy tűnik, mindent és mindenkit felül akar múlni akar múlni a pandémia megfékezésére irányuló versenyben.

Annak érdekében, hogy a koronavírust távol tartsák az országtól, az ország szövetségi és állami kormánya drákói korlátozásokat vezetett be az állampolgárokkal szemben. Egy prominens polgári szabadságjogász így foglalta össze a szabályokat: “Ilyet még életünkben nem láttunk”.

Ausztrália, amely eddig a Föld egyik legszabadabb társadalma volt, és még mindig demokratikus országnak nevezi magát, komolyan feszegeti az emberi jogok és a tűrőképesség határait.

Demokráciából diktatúra

2020 előtt elképzelhetetlen volt, hogy Ausztrália szinte teljesen megtiltsa állampolgárainak, hogy elhagyják az országot. Azzal érveltek, hogy ez a korlátozás a kommunista rezsimekhez köthető. A kenguru hazájának határai azonban jelenleg is zárva vannak, és a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében szigorúan ellenőrzik az Ausztráliából történő nemzetközi utazást is. Az országot elhagyni csak akkor lehetséges, ha valaki egyéni mentességet kap. A múlt hónapig a külföldön tartózkodó ausztrálok mentesültek a szabály alól, így visszatérhettek 1,5 év után a lakóhelyükre. A kormány azonban tovább szigorította a korlátozásokat, sokakat közülük is csapdába ejtve az országban.

Az Ausztrálián belüli utazást is szigorúan korlátozzák. Az ország hat államának egyike, Dél-Ausztrália kormánya pedig kifejlesztett és jelenleg is egy olyan alkalmazást tesztel, amellyel a karanténszabályokat akarják érvényesíteni. Más államok is korlátozták polgáraik szabadságát a biztonság nevében. Victoria államban például a hatóság házról házra akar járni, és erőszakkal tesztelni az ott lakókat. Emellett brutális kijárási tilalmat hirdetett és felfüggesztette a parlament működését. “Hogy ezt kontextusba helyezzük, a szövetségi és állami parlamentek mindkét világháború és a spanyolnátha idején is üléseztek, és soha nem rendeltek el kijárási tilalmat” – jegyezte meg John Lee tudós a Brookings Institution számára írt cikkében.

Új-Dél-Walesben az ausztrál hadsereg az utcán masírozik és akadályozza meg azt, hogy bárki is kitegye lakása ajtaján a lábát. Sydneyben több mint 5 millió ember több mint két hónapja van az otthonába zárva. Melbourne-ben a zárlat elleni tüntetéseket betiltották, már több száz embert tartóztattak le és bírságoltak meg.

Ausztráliában kétségtelenül demokrácia van, rendszeres választásokkal és békés hatalomátadással. De ha egy ország határozatlan időre megtiltja lakosainak, hogy elhagyják az országot, állampolgárainak tízezreit külföldön tartja fogva, szigorú szabályokat állít fel az országon belüli utazásokra, megtiltja, hogy az embereknek, hogy elhagyják az otthonaikat, a hadsereget veti be az ellenszegülőkkel szemben, akkor az az ország nem inkább egy rendőrállam? A járvány második évében járunk, amikor a COVID-19-ről a szakemberek már úgy gondolják, hogy nem egy átmeneti vészhelyzet, hanem egy olyan vírus, mely velünk marad. Akkor mégis mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Ausztrália végre felhagyjon a zárlattal és megnyissa kapuit?

A szabadság ideiglenes korlátozása érthető volt a járvány elején, amikor a tudósok is keveset tudtak a COVID-ról, és így próbálták meg az országok kivédeni a vírus elterjedését. De most, mikor már mindenhol jelen van, mi szükség van a totális lezárásra?

Állatmészárlás csak a COVID jegyében

Ezen kérdésekre valószínűleg az ausztrál kormány sem tudja a választ, hiszen a korlátozó intézkedésekhez foggal körömmel ragaszkodik.

Nemrég a The Sydney Morning Herald arról számolt be, hogy az észak-nyugati Bourke Shire tanács egy menhelyen ártatlan kutyákat mészárolt le, hogy megakadályozza azt, hogy az állatmenhely önkéntesei elutazzanak az állatokért. Persze ezt is az állampolgárok védelme érdekében.

A menhely önkénteseit sokkolta a hír, hiszen a megölt állatok között újdonsült anya és kölykei is voltak. Az NSW Health szerint a közelmúltban nem is volt a környéken COVID-19-es eset, így teljesen érthetetlen, hogy minek kellett az önkéntes segítőket távol tartani a helytől.

Lisa Ryan, az Animal Liberation kampány vezetője sürgős vizsgálatot követelt.

“Mélységesen elszomorít és teljesen megdöbbent bennünket ez az érzéketlen kutyalövöldözés, és teljes mértékben elutasítjuk a tanács elfogadhatatlan indoklását, miszerint a gyilkosságra nyilvánvalóan egy COVID-biztonsági terv részeként került sor”mondta Ryan.

Több állatvédő szervezet elborzadt az állatok kivégzése hallatán, véleményüknek azonnal hangot adtak, de persze ugyanazt a mantrát kapták válaszul, mint mindig: a COVID veszélyes, meg kell védeni az emberi életet…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.