Ausztria Ethereum blokkláncot használ 1.15 milliárd euró államkötvény kibocsátására

Az osztrák kormány az Ethereum nyilvános blokkláncának segítségével 1.15 milliárd eurónyi új államkötvényt bocsát egy a következő héten tartandó aukcióra, jelentette még szeptember 25-én a Kleine Zeitung.

Az Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) Ausztria egyik legnagyobb bankja, több mint 24 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, a tudósítások szerint a blokkláncot hitelesítésnél fogja használni. A bank az október 2-ára tervezett államkötvény kibocsátást az Osztrák Államkincstár (OeBFA) nevében nevében végzi.

Az osztrák pénzügyminiszter Hartwig Löger korábban megjegyezte, a minisztérium a blokklánc technológia formáit a gazdaságpolitika fókuszának tartja:

A pénzügyminisztérium fintech tanácsadói tanácsának felállításával olyan stratégiákat fejlesztünk, melyekből Ausztria profitálhat.

OeKB elmondása szerint ez lesz az első alkalom, hogy blokklánc-alapú hitelesítést használnak az államkötvény értékesítés során. Az eljárást házon belül fejlesztette és tesztelte az Államkincstár annak érdekében, hogy hitelesítse Ausztria intézményi rendszerének adatait — azaz, ebben az esetben az osztrák elektronikus aukciós rendszer (ADAS ) adatait, mint hashek az Ethereum nyilvános blokkláncán.

A blokkláncot az osztrák bank egyelőre csak hitelesítésre használja és nincs szó token-alapú kötvények kibocsátásáról amik párhuzamosan érvényesek lennének a meglévő digitális rendszerekkel. Ugyanakkor Markus Stix az Osztrák Államkincstár elnöke a Kleine Zeitungnak elmondta, a technológia használatának kulcsfontosságú hozama van a biztonság és a költségcsökkentés terén:

Ez a hozzáadott biztonság hozzájárul a magas szintű bizalom kialakuláshoz az osztrák államkötvények aukciója során és erősíti Ausztria jó piaci helyzetét, ami közvetetten hozzájárul a kedvező finanszírozási költségekhez.

Ausztriában a kriptovaluták nem számítanak hivatalos fizetőeszköznek, de a pénzügyminisztérium mint immateriális javak kategóriába sorolja azokat és adóköteles. A bányászat kereskedelmi tevékenységnek számít és egyéb termékgyártás kategóriába sorolható. A kriptopénz kereskedelem szintén kereskedelmi tevékenységnek számít is ugyanoda van besorolva.

Ugyanakkor áfa szempontjából Ausztria ugyanúgy kezeli a bitcoinnal való fizetést és kereskedelmet mint az uniós szabályok és áfamentesek.

Ausztria egyike a legtöbb kriptopénz ATM-mel rendelkező országoknak a világon (több mint 100), több éves múltra tekintő hazai kriptotőzsdékkel rendelkezik és az olcsó alpesi áramnak köszönhetően a kriptopénz bányászat is fejlett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük